Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u četvrtak, 30. oktobra  na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti: jedna od  najpoznatijih uvertira iz opusa Đoakina Rosinija Svraka kradljivica  nakon koje slijedi Koncert za violinu i orkestar br. 1 u D-duru, čuvenog italijanskog violiniste i kompozitora Nikola Paganinija. U drugom dijelu koncerta orkestar će izvesti “najromantičniju” Simfoniju br. 4 u B-duru Ludviga van Betovena.

Solističku dionicu u Paganinijevom Koncertu će tumačiti mađarski violinista Antal Zalai.

 

Crnogorski simfonijski orkestar 2014

 

Grigorij Krasko

Diplomirao je na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim ta­kmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solista i koncertmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filhar­moničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Od 2008. godine postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonij­skog orckestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažo­van je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 

Antal Zalai

“Besprekorna tehnika, muzička istančanost i zrelost” u interpretacijama mađarskog violiniste Antala Zalaija (1981) veoma su cijenjeni od strane Jehudija Menjuhina, Izaka Štema, Igora Ojstraha, Šloma Minca, Zoltana Košica, Fabija Luizkija i dr.

Antal Zalai osvojio je preko 15 nagrada na prestižnim međunarodnim takmičenjima kao što su: Kraljica Elizabeta, Indijanapolis, Krajsler ili Enesku. Nastupao je u 34 zemlje i snimio 7 solo albuma za BMC, Hungaroton i Brilliant Classics.

Sa vise od milion pregleda na kanalu YouTube, Antal Zalai  je medju najgledanijim violinistiama na Internetu, cime je stekao on-line  reputaciju “jednog od violinista koji mogu stati rame uz rame sa velikim interpretatorima iz proslosti”.

Antal Zalai svira na „ex-Garay“ violini Antonija Stradivarija iz 1773. godine.