Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

24. novembar 2011.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

U četvrtak, 24. novembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće četvrti koncert u ovoj sezoni. Orkestar će nastupiti pod upravom dirigenta iz Beča, Elizabet Atl.

Na programu će biti djela austrijskih kompozitora iz perioda XX vijeka: Tanc Rondo –  Gotfrida fon Ajnema, Koncert za violinu i orkestar – Eriha Volfganga Korngolda i Simfonija br.2 – Tomasa Mandela.

Solističku dionicu u Koncertu za violinu i orkestar će tumačiti Nandor Sederkenji, mađarski violinista koji živi i radi u Beču.

Koncert se organizuje u saradnji Austrijske Ambasade u Podgorici i Muzičkog centra Crne Gore.

 

Elizabet Atl je svoje muzičko obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u svom rodnom gradu

Beču. Još za vrijeme studija je kao pijanistkinja učestvovala u brojnim solo i kamernim izvođenjima, kao I televizijskim i radio programima. Na kraju se odlučila da pređe u dirigente, te je studirala kod Džejmsa Mura (James Moore) iz SAD-a, Mihaela Gilena (Michael Gielen) iz Salcburga i Leopolda

Hagera iz Beča. Ova mlada umjetnica je period od 1999. do 2001. provela radeći kao asistentkinja izvršnog muzičkog direktora Gran Theatre del Liceu u Barseloni, radeći na veoma širokom repertoaru. Između ostalog je dirigovala: „Bal pod maskama“, „Lucia di Lammermoor“, „ Figarovu ženidbu“,

„Turandot“ i „Čarobnu frulu“. Osim toga, sarađivala je na produkciji „Aide“, „Samsona i Dalile“, „Žene bez sjenke“ (Frau ohne Schatten), „I Puritani“ i „Vec Makropoulos“.

Elizabet Atl konstantno unapređuje svoj koncertni repertoar. Na koncertima je sarađivala sa Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Orquesta del Gran Teatre del Liceu, Brandenburškim simfonijskim orkestrom, orkestrom Državne opere u Berlinu, Državnim orkestrom rajnske filharmonije, Orchestre Symphonique de Mulhouse i tako dalje. U bečkom pozorištu Burgtheater je 2006/07 godine vodila produkciju „Rasipnika“ (Der Verschwender). U toku sezone 1998/99 je na mjestu dirigenta angažovana u bečkoj Volksoper, gdje je debitovala sa „Figarovom ženidbom“. Nakon neoprodukcije baleta sa „Simfonijom u tri stava“ od Stravinskog, od januara 2003. ponovo radi za tu kuću. Između

ostalog je dirigovala izvođenjem : „Don Giovanni“, „Madam Butterfly“, „Krcko Oraščić“, „Zatvorenik“, „ Studentprosjak “, „Krčma kod bijelog konja“, „ La Traviata “, „Pepeljuga“, „Martha“, „Noć u Veneciji“, „Bokačo“, „Der Evangelimann“, „Čarobna frula“, „ Operski bal“, „Zvuk muzike“, „Orfej u podzemlju“, „Karmen“, „Der Vetter aus Dingsda“, „Vesela udovica“, „Šišmiš“, „Zemlja osmijeha“, „Hofmanove priče“ i „Ivica i Marica“. U sezoni 2010/11, Elizabet Atl će voditi predstavu „Zemlja osmijeha“, a osim toga, dirigovaće premijerom baletske večeri „Mladi talenti Nacionalnog baletskog ansambla” u Beču.

 

Nandor Sederkenji, rođen u Budimpešti, započeo je umjetničku karijeru kao violinist u rodnom gradu, gdje je primio prve violinske instrukcije od svog oca, studenta renomiranih violinista mađarske tradicije, kao što je Jenö Hubay. Tokom studija na Muzičkoj akademiji Franc List osvojio je prestižne nagrade, uključujući prvo mjesto na Međunarodnom violinskom takmičenju Sigeti ‘79. Kratko vrijeme nakon toga, osigurao je međunarodnu reputaciju kao solista u zapadnoj Njemačkoj, Belgiji, Italiji i Francuskoj, uz svoj angažman prvog violiniste u Philharmonia Hungarica. Kao osvajač CBC National Radio Auditions, proveo je nekoliko uspješnih godina u Kanadi, nakon čega je pozvan da u ulozi prvog koncertmajstora vodi Century Orchestra Osaka, Japan. Kao solista i član kamernih sastava u kontinuitetu nastupa u Japanu, Australiji, Kanadi i SAD-u. Jedan od najvećih uspjeha kao solista je iskusio na koncertu u Karnegi holu u Njujorku. Pored koncertne aktivnosti, redigovao je i objavljivao kompozicije Ežena Isaija za čuvenog izdavača Šot mjuzik pablišers. Njegovi snimci uključuju mnogo novootkrivenih djela manje poznatih kompozitora, između ostalog svjetsku premijeru Isaijevog trija ”Le Londres”. Trenutno živi u Beču.