Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

30. januar 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

U ponedjeljak, 30. januara sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće koncert pod dirigentskom upravom maestra Alekseja Šatskog. Na programu su djela češkog kompozitora Antonjina Dvoržaka: Koncert za violončelo i orkestar u h-molu i Simfonija br. 8 u G-duru.

Solističku dionicu u Koncertu za violončelo i orkestar će tumačiti violončelista iz Švedske, Torlif  Teden, jedan od najcjenjenijih umjetnika u Skandinaviji. Koncert se realizuje u saradnji sa Ambasadom Švedske.

Rođen u porodici muzičara,  Aleksej Šatski  je svoje obrazovanje započeo sa sedam godina kao  violinista. Nakon diplomiranja na Moskovskom državnom konzervatorijumu pozvan je  da postane solista Moskovskog ansambla savremene muzike, sa kojim je snimio  nekoliko CD-a za OLYMPIA i HARMONIA MUNDI. Kao član kamernih ansambala učestvovao je na brojnim festivalima savremene muzike u Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj…

Godine 1997. osnovao je kamerni orkestar Gran Canaria (Španija)  i bio njegov šef dirigent. Sa ovim ansamblom nastupao je u čuvenoj sali Auditorio de Alfredo Krauss u Las Palmasu i snimio CD za diskografsku kuću RALS. Nakon toga posvetio se studijama dirigovanja: prvo u Velikoj Britaniji kod Džordža Harsta, Rodolfa Saglimbenia, Roberta Džulihana i Denise Ham na Ljetnjoj školi muzike u Kanfordu, a nakon privatnih časova kod čuvenog Ilje Musina, završio je doktorske studije dirigovanja na Sankt Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov kao asistent  prof. Aleksandra Aleksejeva. Tokom studija nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Opere Konzervatorijuma a sa Sankt Peterburškim simfonijskim orkestrom snimio još jedan CD sa djelima španskog kompozitora  Bernardina Valle za Španski RALS. Bio je i asistent dirigenta Međunarodnog orkestra mladih METRO-PHILHARMONIC, Stenbeck fondacije za lijepe umjetnosti (Švedska).

Sa simfonijskim orkestrom RTV Rusije i solistima V. Ovčinikovim i A. Čebotarevom ostvario je veliku turneju po Italiji, uključujući i tri koncerta u Sali konzervatorijuma „Đuzepe Verdi” u Milanu. Sarađivao je sa prestižnim orkestrima: Ruska Filharmonija, Nova Rusija, Ruski Simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Uljanovska, kamerni orkestar Musica Viva, i snimio monografski radio-koncert posvećen 125-ogodišnjci rođenja M. A. Balakirjeva.

Tokom sezona 2004-2006 bio je angažovan kao asistent dirigenta čuvenog Simfonijskog orkestra Čajkovski čiji je Muzički direktor i Šef dirigent  Vladimir Fedosejev. Sa ovim Orkestrom i  solistom S. Nakarjakovim, imao je uspješan debi na sceni “Svetlanov” u Moskvi marta 2005. godine.

Od  sezone 2007-2008 angažovan je kao Umjetnički direktor i Šef dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra. Pod njegovim vođstvom orkestar je učestvovao u izvođenju prve nacionalne opere “ Balkanska carica“, snimio svoj prvi CD, gostovao u svim crnogorskim gradovima kao i u Italiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Torlif Teden jedan od najcjenjenijih muzičara u Skandinaviji međunarodno priznanje je stekao 1985. godine osvajanjem nagrada na najprestižnim takmičenjima za violončelo. Od tada koncertira sa vodećim orkestrima u Skandinaviji, kao i najpoznatijim svjetskim orkestrima, među kojima su: BBC filharmonija, Birmingem simfonijski orkestar, Berlinski simfonijski orkestar, Moskovska filharmonija, Češka filharmonija, Holandska filharmonija, Izraelska simfonijeta; pod dirigentskom upravom: Esa-Peka Salonena, Pavo Berglunda, Nim Jarvia, Franc Velser-Mosta, Genadi Roždestvenskog, Leif Segerstama, Eri Klasa.

Nastupao je u prestižnim dvoranama: Vigmor hol u Londonu, Karnegi Hol u Njujorku,

Koncertgebouv u Amsterdamu i dr. Učesnik je brojnih festivala: Verbier Festival, Praško

proljeće festival, Šlezvig Holštajn, festivali u Bordou, Oslu, Kuhmu… Od 1986. godine

je snimio brojne CD-e za BIS na kojima su pored klasičnih zastupljene i savremene kompozicije. Njegov CD sa Šostakovičevim koncertom za violončelo dobio je Kansku

klasičnu nagradu 1995. godine, a CD sa Bahovim svitama za violončelo realizovan 2000. godine naišao je na veoma pozitivne kritike.

CD sa Dvoržakovim koncertom za violončelo i orkestar je snimio 2002. godine. Godine 2005/6 debitovao je sa Roterdamskom filharmonijom i nastupao sa solistima Julijan Rahlin i Žanin Jansen na Evropskim festivalima, a sa kamernim orekstrom Musica Vitae u Skandinaviji i Engleskoj. Tokom 2007/8 imao je turneje sa Žanin Jansen I Maksimom Risanovim i nastupao sa Tokio Metropolitan orkestrom.

Godine 2008/9 je nastupao sa Londonskom filharmonijom, imao turneje sa BBC simfonijskim orekstrom i snimao za CPO sa NDR orkestrom u Hanoveru. Tokom 2009/10 priređivao je koncerte u Ženevi, Birmingemu, Finskoj, Španiji; nastupao sa Švedskim radio simfonijskim orekestrom i Helsniškom filharmonijom. Pored toga imao je turneje sa kamernim sastavom. U martu 2011. je nastupao sa ORF/RZO orkestrom u Beču, priređivao koncerte u Londonu, Istanbulu, Berlinu, Štokholmu… Od 1992. do 1996. godine bio je profesor na Kraljevskom konzervatorijumu za muziku Kopenhagenu. Od 1996. godine je profesor na Kraljevskom konzervatorijumu za muziku u Štokholmu.

Svira na nekadašnjem instrumentu Lina Harela, David Techler iz 1711. godine.