Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra sa hrvatskim pijanistom Vladimirom Krpanom

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

U srijedu, 29. maja sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće koncert pod upravom maestra Grigorija Kraska.

Na repertoaru će biti djela jednog od najznačajnijih kompozitora u istoriji muzike Ludviga van Betovena: uvertira Fidelio, Koncert za klavir i orkestar broj 2 u B-duru i Simfonija broj 8 u F-duru.

Solističku dionicu u Koncertu za klavir i orkestar će tumačiti proslavljeni hrvatski pijanista Vladimir Krpan. Istaknut i kao pedagog, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Vladimir Krpan je pokretač hrvatskog  savremenog pogleda na pijanizam i osnivač hrvatskog ogranka EPTA-e (European Association of Piano Teachers) čiji je predsjednik.

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 

Grigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji  „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi.

Grigorij KraskoU orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra.

Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovske filharmonije, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh.

 Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija.

Od sezone 2012/2013 angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Vladimir Krpan je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Svetislava Stančića, a zatim se više godina usavršavao na Akademiji Santa Cecilia u Rimu gdje je završio i magistarske studije kod C. Zecchija (1967.) i započeo međunarodnu karijeru. Ostvario je svestranu muzičku karijeru, između ostaloga i u dugogodišnjem radu s Arturom Vladimir KrpanBenedettijem Michelangelijem u Italiji i Švajcarskoj te studirajući u Taormini klavir kod Nikite Maglofa, dirigovanje kod Sir Johna Barbirollija i Carla Zecchija, na rimskom Sveučilištu i muzičku estetiku kod prof. Luigija Ronge. U Sieni je pohađao dirigovanje kod Sergiua Celibidachea, klavir  kod Alfreda Cortota, violončela kod Pabla Casalsa i gitare kod Andresa Segovie.  Danas je Vladimir Krpan veliko ime hrvatskog pijanizma, stalni gost koncertnih dvorana, orkestara, festivala i žirija širom Evrope i svijeta. Organizator je brojnih seminara i majstorskih kurseva  u zemlji i inostranstvu. Izmedju ostalog, snimio je za nosače zvuka gotovo svu hrvatsku klavirsku muziku

Autor je televizijske serije Hrvatska glasovirska glazba u sedam jednosatnih epizoda, redaktor djela hrvatskih kompozitora te autor brojnih tekstova muzici i muzičarima  u hrvatskim i stranim stručnim časopisima i novinama. Autor je neobjavljene knjige o klavirskoj  interpretaciji.

Uz razgranatu koncertnu djelatnost djeluje kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Član je i pokretač hrvatskog i makedonskog savremenog pogleda na pijanizam, osnivač hrvatskog ogranka EPTA-e (European Association of Piano Teachers) čiji je predsjednik, te zagovornik hrvatske muzičke baštine i borac za trajnu prisutnost hrvatskog identiteta na muzičkoj karti svijeta.  2001. Vladimir Krpan dobio je nagradu Porin za poseban doprinos hrvatskoj muzičkoj  kulturi.

Fotografija Vladimira Krpana preuzeta sa www.vecernji.hr