Koncert Mladih crnogorskih pijanistkinja

 

18. april 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

 Koncert Mladih crnogorskih pijanistkinja

 

Sedmog  festivalskog dana na A tempu, u srijedu, 18. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će biti priređen koncert Mladih crnogorskih pijanistkinja – Amine Nikočević, Vladane Perović i Ane Vujošević. Amina Nikočević će izvesti kompozicije: Preludijum i fugu br. 6 u d-molu – Johana  Sebastijana Baha, Etidu br. 5 u E-duru i Petrarkin Sonet br. 104 – Franca Lista, Sonatu br.1 op.2 u f-molu (prvi stav) – Ludviga van Betovena. Vladana Perović će izvesti tri kompozicije Franca Lista: Mađarsku Rapsodiju br.3, Utjehu br.3 i Tarantelu, dok će Ana Vujošević interpretirati – Priče stare bake br. 1, 2 i 3 – Sergeja Prokofjeva, Noć u selu / Allegro barbaro – Bele Bartoka i Sonate u a i e molu – Domenika Skarlatija.

 

Rođena (1997. godine) u Skoplju, AMINA NIKOČEVIĆje učenica šestog razreda u nižoj muzičkoj školi Ilija Nikolovski Luj u klasi prof. Marijane Vlaisavljević.

Još od samih početaka, postiže zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima: Ohridu, Prištini, Aranđelovcu, Nišu, takmičenjima Davorin Jenko u Beogradu, Šabcu, Perniku, Strugi, Barletu…
Dobitnik je Priznanja skopske Opstine Dj. Petrov 2011 godine. Pored ovih priznanjan redovno predstavlja svoju školu na koncertima u zemlji i inostranstvu.

 

VLADANA PEROVIĆ je rođena (1995. godine) u Podgorici, gdje je sa pet godina počela da svira klavir.
Završila je nižu i srednju muzičku školu osvojivši veliki broj prvih i specijalnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima u Barleti, Baru, Nišu, Ankoni, Kotoru, Beogradu, Raguzi, Rimu, Podgorici…
Kao pobjednik velikog internacionalnog takmičenja IBLA Grand Prize, svirala je na koncertu pobjednika u Karnegi holu u Njujorku 2008. godine.
Imala je više solističkih koncerata u Podgorici, Rijeci, Sankt Peterburgu, a kao solista nastupala je sa Beogradskim simfonijskim orkestrom mladih i sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, na festivalima: A Tempo, Kotor Art i Dani muzike.

 

ANA VUJOŠEVIĆ, rođena u Podgorici (1989. godine), osnovno i srednje obrazovanje stekla je u srednjoj muzičkoj školi Vasa Pavić u klasi profesorice Nine Otašević. Godine 2000. osvojila je zlatnu medalju na takmičenju Citta di Barletta. Kasnije pobjeđuje na republičkom takmičenju u Crnoj Gori. Upisuje Gnjesinski konzervatorijum u Moskvi u klasi profesora Maksima Zeljeznova, učenika poznate pijanistkinje i profesora, Zinaide Ignatjeve. Ana Vujošević je sada njen student na Moskovskom konzervatorijumu Čajkovski. Iza nje je uspiješan nastup u Karnegi holu, gdje je svirala kao pobjednik takmičenja The American Protégé International Piano and Strings Competition.