Koncert povodom Božićnih praznika

 

23. decembar 2011.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Koncert povodom
Božićnih praznika

 

Petnaestogodišnja tradicija održavanja koncerata povodom Božićnih praznika u CNP-u, nastavlja se i ove godine. U petak, 23. decembra, na Velikoj sceni  sa početkom u 20 časova ansambl Crnogorski gudači će prirediti tradicionalni  koncert povodom katoličkog Božića.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na programu će biti izvedena djela: Johana  Sebastijana Baha– Koncert za violinu i gudački ansambl u a-molu, Riharda Štrausa – Metamorfoze, Riharda Vagnera– Zigfrid, Idila, i arije iz opera i oratorijuma Georga Fridriha Hendla.

Solističku dionicu u Koncertu za violinu i orkestar će tumačiti članica Crnogorskog simfonijskog orkestra, violinistkinja Katarina Pavlović, dok će arije za sopran iz Hendlovih opera i oratorijuma izvesti operska diva Snežana Savičić-Sekulić.

Vođa ansambla Crnogorski gudači, koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra  Grigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je violinu i dirigovanje na Muzičkoj akademiji  „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi.

U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra na kojem je proveo gotovo petnaest godina. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovskog filharmonijskog orkestra i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovskog orkestra, sa kojima je redovno nastupao kao dirigent i solista.

Učestvovao je u snimanju brojnih kamernih djela autora: Stravinskog, Bartoka, Mijoa, Kšeneka, Hačaturjana...

Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh.

Već nekoliko godina svoje značajno umjetničko i pedagoško djelovanje vezao je za Crnu Goru.

 

Snežana Savičić-Sekulić osnovne i postdiplomske studije završila je na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radmile Smiljanić. Kao student je debitovala  na sceni Opere Narodnog Pozorišta u ulozi Đilde (Rigoleto), koja joj donosi nagradu Udruženja muzičkih umjetnika Srbije, prvi put dodijeljenu mladom umjetniku za najbolje muzičko ostvarenje u 2001. godini. Iste godine debituje na sceni Opere i Teatru Madlenianum u Zemunu.

Laureat je 33. Međunarodnog  takmičenja “Jeunesses Musicales” u Beogradu 2003. godine  kada joj je, prvi put u istoriji takmičenja, dodijeljeno pet specijalnih nagrada. Slijedi treća nagrada na međunarodnom takmičenju Ady Sari u Poljskoj (2003), stipendija na prestižnoj umjetničkoj školi „Guilhall School of Music&Drama“ u Londonu (2003). Stipendista je “CEE Musiktheatra” iz Beča (2004-2007) što joj je omogućilo brojne koncerte, operske predstave, rad sa velikim imenima operske umjetnosti i učešce na jubilarnom koncertu najuspješnijih stipendista iz Centralne i Istočne Evrope, održanom u Bečkoj državnoj operi 2009. godine.

Njena bogata izvođačka  djelatnost, pored nastupa na domaćoj sceni, obuhvata pojavljivanje u gradovima širom Evrope na operskim i koncertnim scenama: Salle Gaveau (Paris) ,Wiener Staatsoper (Beč), Janaček teatar (Brno), Nacionalni Teatari u Bukureštu i Temišvaru, ”Concerti in Campidoglio” (Rim), HNK Zagreb, HNK Split, HNK Varaždin, Crnogorsko narodno pozorište, Makedonska opera. Stalni je gost Opere  Madlenianum kao i  Srpskog Narodnog  Pozorišta u Novom Sadu.

Na operskoj sceni ostvarila vodeće uloge: Lučia (Lučija od Lamermura), Pamina (Čarobna frula), Suzana (Figarova ženidba), Karolina ( Dvije udovice), Laureta (Đani Skiki), Antonia ( Hofmanove priče), Adina (Ljubavni napitak), Mizeta (Boemi), Stanka (Na uranku), Rozina (Seviljski berberin), Đilda (Rigoleto), Izabela (Mandragola)….

Pjevala je sopranske dionice u velikom broju vokalno-instrumentalnih djela: Rekvijem, Krunidbena misa (V. A. Mocart), Karmina Burana (K. Orf), Stvaranje svijeta, Nelson Misa (F. J. Hajdn), Te Deum (A. Brukner), Stabat Mater (Đ. B. Pergolezi), Magnifikat (J. S. Bah),…

Sarađivala je sa: Rimskim Simfonijskim orkestrom, Makedonskom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Fiharmonijom Brno, Simfonijskim orkestrom RTS, Crnogorskim Simfonijskim orkestrom, Banjalučkom filharmonijom, kao i sa brojnim kamernim ansamblima i dirigentima: Hose Koljado, Silvio Barbato, Uroš Lajović, Mladen Jagušt, Darinka Matić-Marović, David Crescenzi, Bojan Suđić… Ostvarila je snimke za diskografsku kuću “Mandala-Harmonia Mundi” u  Parizu.

Laureat je novoustanovljene nagrade „Oskar Danon“ koju dodjeljuje Narodno Pozorište u Beogradu, za vrhunske umjetničke kreacije u sezoni.

 Stalni je član Opere Narodnog Pozorišta u Beogradu i trenutno je jedan od vodećih solista u toj kući.

 

Katarina Pavlović, rođena je u  Ćupriji 1978. godine. Školu za muzičke talente završila je u Ćupriji, a potom Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i postdiplomske studije u Novom Sadu kod prof. Evgenie Kravceve. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora Dejvida Takena, Darka Kodžasa i Vesne Stanković. Od 1997. godine svira u orkestru Gudači sv. Đorđa, pod umjetničkim vođstvom violiniste Gordana Nikolića. Sa ovim orkestrom ima preko 1.500 koncertnih nastupa u Srbiji i inostranstvu.

Kao kamerni muzičar nastupala je na svim renomiranim festivalima poput: BEMUS, NOMUS, BELEF, Ohridsko ljeto, Međunarodna tribina kompozitora i u prestižnim koncertnim dvoranama: Alte Opera (Frankfurt), Linkoln Centar (New York), Barbican Hall (London), Konzerthaus (Wien), Flagey (Brisel), Theatre Des Champs Elysees (Pariz). Sarađivala je sa umjetnicima kao što su: Julian Rachlin, Stefan Milenković, Nemanja Radulović, Juri Žislin, Gaj Porat, Irena Grafenauer…

 Kao koncertmajstor ansambla Alpe-Adria nastupala je u Italiji  od 2003. do 2006. godine.  Godine 2007. postaje koncertmajstor Simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope čije je središte u Sarajevu, a  od 2009. godine je vođa drugih  violina u Crnogorskom simfonijskom orkestru u Podgorici.