Konferencija povodom 11. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

 

11 podgoricki sajam knjiga

 

U četvrtak, 24. marta 2016. godine, u prostorijama Gradske knjižare u Podgorici, održana je prva konferencija za štampu povodom 11. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, koji će biti održan 9-15. maja, u garažnom dijelu šoping mola Delta City, pod sloganom Crna Gora čita.

Umjetnička direktorka Sajma Ksenija Popović je na konferenciji kazala da Sajam već čitavu deceniju pruža priliku ljubiteljima pisane riječi da na jednom mjestu pronađu ono što ih zanima, upoznaju se sa novim književnim naslovima i uživaju u razgovorima sa renomiranim piscima.

Tokom prethodnih 10 godina na Sajmu je održano preko 500 književnih promocija i zabilježeno oko 300.000 posjeta. Ovogodišnja manifestacija biće i jedinstvena prilika da se označi i jubilej deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore.

 

11 Podgoricki sajam knjiga - press - 1

 

Ove godine je ostvarena saradnja sa Ministarstvom prosvjete pa će predstojeći Sajam, osim tradicionalnog izložbenog, prodajnog i umjetničkog segmenta, imati jednu novinu koja će se odnositi na prezentacije, promocije i edukativne radionice koje će biti posvećene obrazovanju čime će manifestacija još više dobiti na obimu, kvalitetu i značaju za cijelu Crnu Goru, pa i region. Otuda novo ime Sajma – Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja.

Ministar prosvjete mr Predrag Bošković je najavio da će dio ovogodišnjeg Sajma biti posvećen obrazovanju sa akcentom na srednje obrazovanje. On je objasnio da Ministarstvo prosvjete želi da predstavi inovacije koje će od naredne školske godine biti sprovedene u gimnazijama sa ciljem da one budu profilisane po grupama nastavnih predmeta na sportsku, matematičku, jezičku i dvojezičku gimnaziju u kojoj će učenici imati prilike da se obrazuju i na engleskom jeziku.
Ministar Bošković je naglasio značaj izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva koji će se tradicionalno predstaviti na Sajmu i najavio da će Ministarstvo u saradnji sa školama potruditi da što veći broj učenika posjeti ovogodišnji Sajam, a naročito djeca sa sjevera i juga zemlje.

 

11 Podgoricki sajam knjiga - press - 2

 

Zemlja gost Sajma ove godine je Češka. Tim povodom danas se medijima obratio šef diplomatske misije Republike Češke u Crnoj Gori gospodin Petr Šmejkal koji je kazao da je “Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja odlično mjesto za prezentaciju određenih osobenosti u sferi kulture, umjetnosti, istorije i tradicije Češke, kao i da se njihova zemlja predstavi kao tradicionalna turistička destinacija”. On je i dodao da im je posebno zadovoljstvo što su kao zemlja – gost odabrani baš u godini kada Crna Gora obilježava važan jubilej – desetogodišnjicu nezavisnosti i obnove državnosti.

“Smatramo da je učešće na već odavno prepoznatoj i priznatoj manifestaciji kao što je ova, savršena prilika da i mi damo svoj doprinos proslavi. U okviru svega toga, kao jedan od ključnih ciljeva saradnje naših zemalja ostaje upoznavanje i razmjena svih bogatstava koje posjedujemo u različitim segmentima djelovanja”, kazao je Šmejkal.

 

11 Podgoricki sajam knjiga - press - 3

 

Ulaznica za Sajam će i ove godine simbolično koštati jedan euro, a za organizovane posjete za đake će ulaz biti besplatan.

 

11 Podgoricki sajam knjiga - press - 4