Kotor Art – Najava programa za 02. avgust 2013. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 
 

Drugi koncert Festivalskog orkestra KotorArta biće održan u petak, 2. avgusta u Bogorodičinom hramu u Prčanju, s početkom u 21 sat. Ovaj put orkestar će predvoditi čuveni beogradski dirigent Mladen Jagušt. Koncert pod nazivom Peti element u okviru 12. Don Brankovih dana muzike obuhvatiće popularna djela Hendla, Mocarta i Čajkovskog: Hendlov Končerto groso u B-duru, op. 6, br. 7, zatim Mocartova Serenada br. 13, poznata kao Mala noćna muzika, i prepoznatljiva Serenada za gudače u C-duru Čajkovskog.

Mladen Jagušt, iskusni horski, operski, simfonijski i oratorijumski dirigent međunarodnog renomea, karijeru je započeo 1945. godine, radeći s horom „Ivan Goran Kovačić“, čiji je i osnivač. Potom je djelovao kao dirigent Kamernog hora Radio Zagreba, hora i orkestra Umetničkog ansambla Doma JNA u Beogradu, Opere i Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Simfonijskog orkestra i hora Radio-televizije Beograd. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su: Oktobarska nagrada grada Beograda, Vukova nagrada, nagrada Udruženja kompozitora Jugoslavije za izvođenje i trajne zapise kompozicija domaćih autora (Koštane P. Konjovića, Ohridske legende S. Hristića i kompletnog opusa S. S. Mokranjca). Djelovao je kao redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Svoja dva jubileja, 80 godina života i 60 godina umjetničkog rada, obilježio je velikim izvođenjem Rekvijema Đ. Verdija u beogradskom Centru „Sava“ 19. novembra 2004.

Festivalski orkestar KotorArta osnovan je u okviru istoimene nezavisne inicijative u kulturi 2003. Zamišljen kao staggione ansambl koji funkcioniše i po principu majstorskog seminara, ovaj ansambl ima cilj da okupi perspektivne muzičare regiona koji tokom nekoliko nedjelja pripremaju i izvode odabrane programe. Uz edukaciju, kroz rad sa istaknutim dirigentima i solistima i koncertne nastupe ovako koncipirani Festivalski orkestar ima i jedno dodatno značenje i poruku koja je na fonu koncepta festivala u cijelini – to je poruka slavlja muzike kroz toleranciju, suživot i razumijevanje.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART