Kotor Art – Najava programa za 09. jul 2012.

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

20. Kotorski festival pozorišta za djecu

 

U ponedjeljak, 9. jula na programu Kotor Art festivala pozorišta za djecu igraće  dvije predstvae u takmičarskom dijelu.

Od 20h u Centru za kulturu pozorište ANPU iz Praga izvešće predstavu „Đavolov zet“. To je bajkovito lutkarsko remek-djelo o hrabrom čovjeku, đavolima u paklu, zlatnom prstenu, pohlepnim ljudima i starom, a priglupom kralju. Đavo je uvijek stvorenje koje podržava ljude da čine zlo, iskušava ih i zavodi. Međutim, u češkim bajkama, Đavo je često dosjetljivo I pravično biće koje štiti siromašne i dobre ljude, a zle šalje u pakao. Dramatizaciju i režiju potpisuje Bela Šenkova, koja uz Renatu Kubišovu i Nadu Jamnikovu i igra u predstavi.

 

 

Od 21.30 na Ljetnjoj pozornici čuveni  umjetnici iz San Petersburga Andrej Knjazkov i Aleksej Meljnik, poznatiji kao Čemodan duet (Kofer duet)  izvešće muzičku predstavu sa velikom količinom mašte. Oni će samo sa 4 ruke ispričati priču o nastanku svijeta. Često se dešava da talentovan umjetnik nije sposoban da ostane u okviru granica koje mu je nametnulo učenje njegovog posla. Učeći iz svojih grešaka, on ide dalje i postiže nešto još značajnije. Najbitnije je da ga mašta ne iznevjeri. Na kraju krajeva, pravi lutkar mora da bude sposoban da radi sve i još više od toga! On bi trebalo da stvori predstavu od svega što mu je pri ruci. Ali, šta kada nema ničega? Uvjerićete se , za vještog umjetnika ni to nije problem….

U 12h u Centru za kulturu održaće se osnivačka skupština Crnogorskog ASSITEJ-a( Asitež).

ASSITEJ Crna Gora osnovan je kao nevladina organizacija u oblasti pozorišta za djecu i mlade, sa ciljem da unaprijeđuje pozorišnu umjetnost za dječiju i mladu publiku, podstiče njen razvoj i doprinosi afirmaciji pozorišnog stvaralaštva i stvaralaca na domaćoj i međunarodnoj sceni. ASSITEJ Crna Gora kandidovaće se za punopravno članstvo u međunarodnoj ASSITEJ mreži, koja djeluje kroz 80 nacionalnih centara širom svijeta i okuplja hiljade profesionalnih pozorišta, festivala, institucija i pojedinaca. Osnivanje ASSITEJ International pokrenuo je UNESCO 1956. godine, a među potpisnicama osnivača bila je i tadašnja SFRJ. Nakon devedesetih, u kojima su obustavljene aktivnosti i prekinuto članstvo uslijed raspada zemlje, ratova i sankcija, 2003. god. ponovo je osnovan nacionalni centar ASSITEJ Srbije i Crne Gore, koji od 2008. djeluje kao ASSITEJ Srbija, dok Crna Gora nije do sada osnovala svoj nacionalni centar i obnovila članstvo i saradnju.ASSITEJ Crna Gora ima za cilj da postane krovno udruženje svih koji se bave pozorištem za djecu i mlade u Crnoj Gori, te da uspostavi trajnu i čvrstu saradnju sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom prosvjete, kao i da aktivira i podstakne međunarodnu saradnju. Takođe, Centar će motivisati pozorišne stvaraoce da se aktivno uključe u unaprijeđenje i bolju vidljivost kako pozorišne umjetnosti za dječiju i mladu publiku, tako i dječije i omladinske kulture uopšte, i informiše stručnu i širu javnost o značaju, uticaju i postignućima pozorišta za djecu i mlade u ličnom i društvenom razvoju.

Na Trgu od oružja od 19h, frankofono društvo AVENIR iz Herceg Novog predstaviće rezultat svojih radionica pod nazivom „Stilske vježbe“. Od 20h na istom mjestu Studio glume „Maska“ iz Beograda izvešće predstavu „Šećerna vodica“, a od 21.30h možete provesti veče sa plesnim studiom „Alisa“ iz Kotora.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART