Kotor Art – Najava programa za 10. avgust 2012.

 

 4. Međunarodni festival Kotor Art

 

11. Don Brankovi dani muzike

 

PREPLITANJA

Muziku i poeziju, kao umjetnički suodnos iz pera dvojice genija – kompozitora Ludviga van Betovena i pjesnika Johana Volfganga fon Getea, predstaviće ruska pijanistkinja Anastasija Voltčok i glumac u ulozi naratora Dragan Mićanović. Na platou ispred Bogodoričinog hrama u Prčnju, u petak 10. avgusta publika će imati priliku da sluša interpretacije Betovenove dvije poznate klavirske sonate – „Patetične“, op. 13 i „Apasionate“, op. 57.  Pored stihova Geteovog „Prometeja“ Mićanović će predstaviti i tekst „Nedostupni“ koji je, kao promišljanje na temu dvojice autora, napisao reditelj Paolo Mađeli. Koncert koji počinje u 21 sat u Prčnju režijski je osmislila Ana Vukotić. Karte za ovaj koncert se mogu kupiti na Kamenom kiosku ispred Starog grada.

 „Anastasija Volčok predstavnica je velike ruske pijanističke tradicije. Njeno izvođenje se opisuje kao moćno, energično i eruptivno. Ne samo što njena tehnika deluje svemoguća, već se stiče utisak da je sam Rihterov duh prisutan u sali” (Roko Zakeo, Le Temps, Ženeva). Anastasija Volčok (Moskva) studirala je u klasi prof. E. Malinina, L. Dedove (Moskovski državni konzervatorijum Čajkovski), prof. R. Buhbindera (Muzička akademija u Bazelu), kao i prof. S. Rodrigeza (Univerzitet u Merilendu, SAD), gdje je stekla akademski naziv doktora muzičkih umetnosti. Ova umjetnica uveliko nastupa širom zapadne i istočne Evrope, kao i Sjedinjenih Američkih Država.

Od kada je Dragan Mićanović sa suprugom Anom Sofrenović, takođe glumicom, ali i muzičarkom, posle bombardovanja otišao iz Srbije, njegova karijera se paralelno odigrava na Zapadu i u Srbiji, kao i u njenom regionu. Glumac je koji redovno dobija uloge u britanskim TV i filmskim produkcijama. Igrao je sa E. Hopkinsom, K. Rokom u filmu Bad Company, u filmu Gaja Ričija Rock&Rolla i Koriolanu Ralfa Fajnsa. Pozorišni debi u Britaniji imao je u Hamletu, u Šekspirovom Glob teatru. Porodica se početkom milenijuma vratila u Srbiju i sada Dragan igra u filmovima i predstavama širom regiona, ali često radi i projekte na engleskom jeziku.

 

 

 Kotor  APSS

 

Izložba “Kontinuitet moderne: fragmenti hrvatske arhitekture od modernizma do 2010.” otvorena je u utorak veče u starom austrijskom zatvoru u Kotoru u okviru Ljetnje škole arhitekture Kotor Art Kotor APSS.

Preko sedamdeset printova, izloženih na tri sprata zgrade starog zatvora, predstavljaju najreprezentativnije primjere hrvatske arhitekture i to od dvadesetih godina prošlog vijeka do danas.  Odabrani fragmenti hrvatske arhitekture već su bili predstavljeni u Ankari, Londonu, Amsterdamu, Madridu, Bukureštu, Beču, Pamploni, Sarajevu, Beogradu i Ljubljani.

Izložbu su otvorili generalni konzul Republike Hrvatske Božo Vodopija i vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani Tadej Glažar, a trajaće do 14.avgusta.

U okviru večernjeg programa Kotor Art Kotor APSS-a večeras, 9.avgust od 19.30h, će biti održan interaktivni performans “APSS visit” pozorišne rediteljke Lidije Dedović koja će posjetiocima kroz zanimljiv obilazak zatvora govoriti o prostoru i svemu onome što čini jedan prostor.

U petak, 10.avgusta će u okviru večernjeg programa od 21h biti održana tribina na temu “Bijeg u zatvor: Poetika vanrednog stanja” koju će voditi književnici Andrej Nikolaidis i Srećko Horvat.

PR  SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART