Kotor Art – Najava programa za 12. avgust 2012.

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

     

 

Kotor arTeatar premijere 

 

Guliver, treća pozorišna  premijera  ovogodišnjeg Kotor Art-a  biće  izvedena  12. avgusta od 21 u Luci Kotor.

U pitanju je produkcija Kotor Art-a povodom 20. jubileja pozorišta za djecu i početak kontinuirane produkcije predstava za djecu.

Predstavu je režirao Petar Pejaković, a dramtizaciju čuvenog romana Džonatana Svifta “Guliverova putovanja” su uradili Dejan Đonović i Petar Pejaković. Stručni savjetnik na projektu je Paolo Magelli, reditelj i umjetnički direktor Kotor Art-a.

Dizajn i realizaciju lutke od 12,5 metara uradio je Federico Biancalani umjetnik iz Italije uz asistenciju : Marca Burronija i Tommasa De Donna. Lutku pokreće 14 animatora, a u predstavi je angažovano 60 djece iz Kotora.

Asistent režije : Marija Backović
Koordinator projekta: Nataša Ristelić
Tehnički dizajn: Goran Moškov, Nikola Radović
Organizatori: Slaviša Grubiša, Milivoje Lakić
Marketing: Radmila Božović
Animatori lutke: Marija Backović, Radmila Božović, Vladimir Kovač, Miloš Milošević, Slaviša Grubiša, Kosta Damjanović, Vučić Perović, Goran Moškov, Nikola Radović, Stefan Kašćelan, Savo Miljanović, Vedran Šantić, Milivoje Lakić
Liliputanci: Djeca Kotora
Muzika: Emerson Lake & Palmer – Slike sa izložbe
Uzrast: 4+

Sa konferencije za novinare…

“… Naša namjera je da ubuduće, svake godine produciramo po jednu predstavu za djecu, jer to zaslužuju i ova djeca i ovaj grad koji ima nevjerovatne mogućnosti za relizaciju, jer ćete  vidjeti da se Guliver ne da relizovati u teatru. To je teatar  na otvorenom, i ono što se ne da napraviti u tetru u ovom velikom teatru se da napraviti..“- kazao je Paolo Magelli na današnjoj konferenciji.

Kao stručni saradnik na predstavi Paolo Magelli je posredovao i u kontaktu sa umjetnkom iz Italije Federikom Biancalanijem koji je dizajnirao i izradio lutku od 12 metara, Gulivera koju animira 14 mladih glumaca. Nakon višemjesečnih priprema i realizacije, lutka je u djelovima transportovana brodom iz Italije.

Petar Pejaković, reditelj,  istakao je značaj i posebnost  Festivala Kotor Art koji je ušao u kontinuirano produciranje predstava za djecu. „Ovo je predstava kojoj se treba radovati, u kojoj treba uživati, iznenaditi se. U predstavi igra oko 60 djece iz Kotora i 14 animatora. To je veoma ne samo fizicki naporan projekat, vec i vrlo odgovoran i senzibilan. Predstava je bila veliki izazov i rizik, ali i veliko zadovoljstvo i tu radost mislim da smo uspjeli da prenesemo svima..“

„…Nadam se da će Guliver, u kontekstu grada,mora i  prirode koja nas okružuje i kao prije svega jedna dobra ideja i namjera, da zaživi i da bude pravi reprezent kulture koja se ovdje stvara, živa savremena u što širem kontekstu i nadam se da ćemo zajedničkim zalaganjem to i postići.. “—dodao je Pejaković

Dramatizaciju predstave uradili su Dejan Djonović i Petar Pejaković, koji su čitajući knjigu poslije 25, 30 godina shvatili da „Guliverova putovanja“ nije samo roman za djecu, već jedna politička alegorija, ali da je ona prvenstveno radjena kao predstava za djecu.

Mladi glumci i animatori Radmila Božović i Slaviša Grubiša, kao i Marija Backović, asistentkinja reditelja govorili su o sasvim nesvakidasnjem iskustvu i projektu, a mali Liliputanci iz Kotora su na izmisljenom jeziku izveli repliku iz predstave i na najboji način nas uveli u ovu pozorišnu čaroliju na otvorenom.

 

  11. Don Brankovi dani muzike

 

VIOLA – AKUSTIČKA ENIGMA

Posljednji ovogodišnji nastup Festivalskog orkestra KotorArta biće održan u nedjelju 12. avgusta u Crkvi Sv. Nikole u Prčnj od 21h. Biće to i posljednji koncert na XI Don Brankovim danima muzike, a  nastupiće violista Amihai Gros, koji je inače na poziciji prvog violiste Berlinske filharmonije. Publika će imati priliku da sluša poznatu kompoziciju Franca Šuberta – Sonatu „Arpeđone“, naravno u aranžmanu za violu i orkestar. Pored toga, Gros će se predstaviti i interpretacijom „Koncerta za violu i orkestar u G-duru“ Georga Filipa Telemana. Čast da zatvori muzički dio programa KotorArta pripala je dirigentu Jang Čil Liju iz Južne Koreje, koji je s orkestrom pripremio i „Divertimento“ Bele Bartoka.

Amihai Gros je studirao violu u klasi prof. D. Čena u Izraelu, prof. T. Cimermana u Frankfurtu i Berlinu, i prof. H. Tauba, ponovo u Izraelu. Dobitnik je stipendije Američkoizraelske kulturne fondacije (1993 – 1999) i bio je član Grupe mladih muzičara Muzičkog centra u Jerusalimu, programa za istaknute mlade muzičke talente, što mu je omogućilo da sarađuje sa čuvenim umjetnicima poput I. Sterna i kvarteta Guarneri. Osnivač je Jerusalimskog gudačkog kvarteta. Prva je viola Berlinskih filharmoničara. Svira na violi Gaspar-da-Salo koja potiče iz 1570. godine, koju je dobio na doživotno korišćenje iz privatne zbirke.

“Maestro Jang Čil Li posjeduje poseban dar kojim uspjeva da se muzika doživi poput uzbudljive avanture, kako u nastavi, tako i kroz dirigovanje”, ocjenjuje muzička kritika. Poznat je širom svijeta kao umjetnik koji aktivno podstiče razvoj novog stila u simfonijskoj orkestarskoj muzici u kome povezuje jedinstveni trend muzičkih izraza Istoka i Zapada. Maestro je takođe doktor nauka u oblasti izvođačke umjetnosti (Državni univerzitet u Njujorku), a od 2008. godine nastupa kao glavni dirigent Bohemian Symphony Orchestra u Pragu.

 

 

Kotor  APSS

 

U okviru večernjeg programa Kotor Art Kotor APSS-a u nedjelju 12.avgusta u ponoć biće izvedena predstava Veliki inkvizitor koju je po motivima romana Braća Karamazovi F.M. Dostojevskog adaptirala Marie Hélène Estienne, a režirao  Peter Brook. U predstavi igra Bruce Myers.

“Radnja se zbiva u Sevilji, tokom najstrašnijeg perioda Inkvizicije. U svojoj beskrajnoj milosti, Hrist se vraća u svijet čovjeka, u ljudskom obliku koji je imao tokom svoje 33 godine na zemlji. Pojavljuje se na plamenim ulicama  gde je, prethodnog dana, u prisustvu kralja, dvorjana, vitezova, kardinala i najljepših dvorskih dama, Veliki Inkvizitor poslao stotinu jeretika u oganj. Hrist dolazi mirno, bez želje da ga vide, ali, začudo, svi ga prepoznaju. Ljude nosi neodoljiva sila. Okružuju ga, on se kreće tiho među njima, sa blagim osmjehom beskrajne samilosti. Ljubav mu plamti u srcu, svjetlost, znanje i snaga sijaju mu u očima. “

Odlomak iz Velikog Inkvizitora

 

 

Fintan O’Toole u The Irish Times,  12. oktobar 2007.

„Pretočiti ovaj pasaž u ubjedljivu dramsku izvedbu nije lak posao. Inkvizitorov govor teba oživjeti u sadašnjem vremenu. I to se nadvija nad čitavom izvedbom. U Brukovoj maestralnoj produkciji precizne i naglašene adaptacije Mari Elen Estjen, Brukov dugogdišnji saradnik Brus Majers postiže jasnoću i ubjedljivost  zbog koje priča djeluje sasvim savremena dok u isto vrijeme zadržava svoj status izvanredno sročene priče. Ključ je, kao što je čest slučaj sa Brukom, u jednostavnosti. Dominantna estetika djela je da je manje ustvari više. Hristovo ćutanje, dok ga Inkvizitor obavještava da je čovječanstvo preslabo za slobodu koju im je pokušao namentuti, te da je Crkva odavno svoju naklonost posvetila Sotoni, govori više nego bujica riječi.

Isti minimalistički metod oblikuje Majersovu zadivljujuću izvedbu. On je majstor ekonomičnosti. Prelazi sa naratora na kardinala prostim gestom zakopčavanja svoga dugog crnog kaputa, momentalno ga pretvarajući u odoru. Njegovo koščato lice sa sijedom bradom omogućava mu da postane 90-godišnji Inkvizitor bez i najmanje naznake ’staračke’ glume. On posjeduje smirenost u držanju koja uvećava čak i najmanji izraz emocije. Njegov glas ima potpuno kontrolisan ton koji svaku povišenost čini monumentalnom, kreće se sa takvom smirenom preciznošću da svaki veći pokret dobija filmsku dimenziju. Za razliku od mnogih izvedbi sa jednim glumcem, ne postoji svjesna namjera da se snažno poentira.“

 

Peter BROOK

Piter Bruk je rđen u Londonu 1925.godine. Svoju prvu predstavu je režirao je upravo tamo 1943.godine. Nakon toga režirao je preko 70 predstava u Londonu, Parizu i Njujorku. Njegov angažman u Royal Shakespeare Company uključuje Love’s Labour’s Lost

(1946), Measure for Measure (1950), Titus Andronicus (1955), King Lear (1962),

Marat/Sade (1964), US (1966), A Midsummer Night’s Dream (1970) i Antony

and Cleopatra (1978).

1977.godine u Parizu sa Mišelin Rozan osniva Međunarodni centar za istraživanje pozorišta, a 1974.godine otvara svoju stalnu bazu u Bouffes du Nord Theatre. Tamo režira veliki broj predstava: Timon of Athens, The Ik, Ubu aux Bouffes, Conference of the Birds, L’Os, The Cherry Orchard, The Mahabharata, Woza Albert!, The Tempest, The Man Who, Qui est là?, Oh! les Beaux Jours, Je suis un Phénomène, Le Costume, The Tragedy of Hamlet, Far Away, La Mort de

Krishna , Ta Main dans la Mienne, Le Grand Inquisiteur, Tierno Bokar, Sizwe Banzi is dead, Fragments, Warum Warum i Love is my Sin, od kojih su mnoge izvođene I na engleskom I a francuskom jeziku.

Kada su opera u pitanju, režirao je La Bohème, Boris Godounov, The Olympians, Salomé

i Le Nozze de Figaro u Covent Gardenu; Faust i Eugene Onegin u Metropolitan Opera House, u Njujorku, La Tragédie de Carmen i Impressions of Pelleas u Parizu u Bouffes du Nord, i Don Giovanni za Aix en Provence festival.

Autobiografija Pitera Bruka Niti vremena izdata je 1998. i pridružuje se ostalim naslovima kao što su Prazan proctor (1968) koji je preveden na preko 15 jezika, Tačka pomjeranja (1987), Buđenje (i Zaboravljanje) Šekspira (2002), Nema tajni (1993) i Sa Grotovskim (2009).

Njegovi filmovi uključuju Lord of the Flies, Marat/Sade, King Lear, Moderato Cantabile,

The Mahabharata i Meetings with Remarkable Men.

Bruce Myers

Brus Majers je rođen u Engleskoj, studirao na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti, a zatim naredne tri godine radio u Liverpool Everyman pozorištu.

Bio je član trupe Royal Shakespeare od 1967. do 1970, kao i stalni član Brukovog pozorišta u Parizu učestvujući u većini njegovih predstava: Orghast, Timon of Athens, The Iks, Ubu, Measure for Measure, The Conference of the Birds, The Mahabharata (predstava i film), The

Tempest, The Man Who, Qui est là ?, Je suis un Phénomène, The Tragedy of Hamlet i Tierno Bokar.

Igrao je i u velikom broju filmova.

Brus Majers redovno organizuje radionice širom svijeta.

 

PR  SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART