Kotor Art – Najava programa za 14. avgust 2012.

 

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

Kotor  APSS

 

Sjutra će velikom arhitektonskom konferencijom “Crnogorski dani Orisa“ sa oko 400 učesnika završiti ovogodišnji program  Međunarodnog festivala Kotor Art. Konferencija će se održati u Centru za kulturu Nikola Đurković s početkom u 10h, na kojoj će govoriti najeminentnija imena iz svijeta arhitekture, koji su i proteklih dana bili u ulogama mentora tokom Ljetnje škole arhitekture.

 

 

Časopis Oris iz godine u godinu, već jedanaest za redom, nastavlja tradiciju Dana Orisa. Manifestacija koja svake godine dovodi u goste neke od najvećih imena svjetske arhitekture i urbanizma osim Zagreba na mapu svjetskih arhitektonskih zbivanja upisala je Ljubljanu, Dubrovnik i Beograd, a od ove godine i Kotor, koji će postati neizostavno mjesto za sve ljubitelje arhitekture. Nizom predavanja arhitekata koji prezentacijom vlastitih radova izlažu svoj stvaralački credo posjetioci će imati priliku da dobiju uvid u neka od najvažnijih kretanja savremene arhitekture te čuti izlaganja nekih od najznačajnijih arhitekata današnjice.

Uz predstavljanje najbolje svjetske arhitekture jedan od ciljeva “Dana Orisa” je prezentacija i afirmirmacija lokalne i regionalne savremene arhitekture.

Crnogorski Dani Orisa  razlikovaće se po svom programu i temama, te diskusiji o problematici planiranja prostora i arhitekture, od dosadašnjih formi Dana Orisa. Prvi u nizu Crnogorskih Dana Orisa će jednom temom odrediti fokus radionice kao i izbor predavača. Glavni problem kojim ćemo se baviti I koje je neophodno istaći su arhitektura, zapravo arhitektonska praksa i graditeljsko nasljeđe u crnogorskom društvu koji i dalje nijesu na pravom mjestu, i dalje se bore za poziciju, razumijevanje, poštovanje i zaštitu.

Program će kroz primjere uspješnih modela, uticati i na stvaralačko djelovanje u okviru većih i manjih, različitih kreativnih organizacija i praksi. Još jedna, jako važna činjenica je dolazak velikih arhitektonskih imena i njihov direktan doprinos Kotoru i Crnoj Gori.

 

ORIS KONFERENCIJA

 

9.30 Registracija

11.00 Dijana Vučinić i Andrija Rusan, uvodna riječ

11.30 Studio Grad

12.30 Idis Turato

13.30 Tadej Glažar

14.30 Pauza za ručak

16.00 Stephan Mader

17.00 Sadar+Vuga

18.00 Francois Roche

PR  SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART