Kotor Art – Najava programa za 16. jul 2012.

 

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

  11. Don Brankovi dani muzike

 

Češki orguljaš Pavel Kohout nastupiće sjutra veče u Katedrali Sv.Tripuna od 21h u okviru 11. Don Brankovih dana muzike. On će izvoditi djela Antonija Vivaldija, Johana Sebastijana Baha, Šarla Gunoa, Bohuslava Martinua i Sezara Franka i podsjetiti publiku na ovu pomalo ‘zaboravljenu umjetnost’ kako nosi i naziv samog koncerta. Nekada veoma popularna praksa orguljskog muziciranja, vezana ne samo za obredne ceremonije, već i za koncertnu djelatnost, biće prikazana publici kroz umjetnost najvećih orguljskih majstora baroka, ali i načiniti stilski presjek razvoja orguljske literature do 20. vijeka. Specifičnu melodičnost uspostavljenu u prvoj polovini 18. vijeka, kroz poznate arije Sposa son disprezzata, zatim O servi volate A. Vivaldija predstaviće Kotoranke, sopranistkinje Jelena Marković i Marijana Šovran.

 

BIOGRAFIJE UMJETNIKA

Dobitnik prestižne prve nagrade i priznanja J. S. Bach na jednom od najvećih internacionalnih orguljskih takmičenja Musashino u Tokiju 2000. godine, Pavel Kohout se danas smatra jednim od najuspješnijih predstavnika mlađe generacije evropskih orguljaša. Diplomirao je na Praškom konzervatorijumu Fakultetu muzičke umjetnosti pri Akademiji izvođačkih umjetnosti u Pragu u klasi prof. J. Tume. Od 1999. nastavlja svoje studije istorije orguljske tehnike na Amsterdamskom konzervatorijumu u Holandiji, u klasi prof. J. van Oortmerssena. Pavel Kohout je dobitnik brojnih priznanja na međunarodnim takmičenjima od kojih se ističu prve nagrade na takmičenju u Ljubljani 1998. godine, Vilniusu 1999, kao i nekoliko specijalnih nagrada uključujući nagradu Plesajući anđeo (Dancing angel) Evropskog muzičkog takmičenja mladih. Pored solističke karijere, neguje i kamerno muziciranje sa različitim ansamblima i orkestrima širom Evrope, Rusije, Azije, Australije, Novog Zelanda i SAD. U bliskoj budućnosti će realizovati projekat sa Češkim nacionalnim radiom pod nazivom Istorijske orgulje, a planirani su i brojni majstorski kursevi i snimanja.

Jelena Marković je rođena u Kotoru. Diplomirala je na  Fakultetu muzike umjetnosti u Beogradu u klasi prof. R. Smiljanić. Postdiplomske studije završava u Kristiansandu (Norveška), u klasi prof. N. Mekia i prof. P. Erik Hansena. Trenutno živi u Oslu i zaposlena je u norveškoj Nacionalnoj operi. Dobitnik je brojnih nagrada kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Usavršavala se na masterklasovima renomiranih svjetskih pjevača i pedagoga kao sto su M. Freni, S. Anderson, E. Randova, P. A.Wilson, A. Calamai itd. Na svom repertoaru ima ostvarene uloge iz opera G. Puccinija, R. Hazona, G.Rossinija, M. Logara, G.Verdija i drugih. Sudjelovala je na premijernoj izvedbi prve crnogorske opere Balkanska carica Dionisia de Sarna-San Giorgia. U okviru Oslo opera festivala Jelena Marković ostvarila je ulogu Mikaele u operi Karmen G. Bizea. Pored operskog, njeguje i koncertno pjevanje. Održala je veliki broj koncerata širom Evrope i u SAD.

Marijana Šovran je rođena u Kotoru 5.01.1988. godine. Završila je Akademiju lepih umetnosti u Beogradu 2011. godine u klasi prof. emeritus R. Smiljanić sa visokim prosjekom. U junu 2012. završila master studije u klasi iste profesorke. Osvojila je brojne nagrade od kojih su najznačajnije četiri prve i jedna druga nagrada na internacionalnom takmičenju Bruna Špiler u Herceg Novom u periodu od 2008. do 2012. godine, treća nagrada na internacionalnom takmičenju Concorso internazionale musica sacra u Rimu 2010. godine i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu 2010. godine. Član je Operskog Studija Borislav Popović u Narodnom pozorištu u Beogradu, gdje je u maju 2012. godine debitovala sa  Pučinijevom operom La Boheme u kojoj je igrala ulogu Musette. Kao dugogodišnji solista hora Srpskog pjevačkog drustva Jedinstvo iz Kotora pjevala je u Austriji, Grčkoj, Mađarskoj, Českoj i Švajcarskoj. Više puta je sarađivala u projektima sa dirigentom Darinkom Matić Marović. Pjevala je na mnogobrojnim humanitarnim koncertima za obnovu manastira i crkvi 2008, 2009, 2010. i 2011. godine. Takođe je održala humanitarni koncert za Zavod za rehabilitaciju djece sa poremećajem sluha i govora u Kotoru 2009. godine. Bila je na master klasu prof. emeritus R. Smiljanić u Dubrovniku 2010. i iste godine na master klasu kod prof. D. de Marco u Rimu.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART