Kotor Art – Najava programa za 17. jul 2012.

 

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

  11. Don Brankovi dani muzike

 

Velika zvijezda savremenog ruskog pijanizma, Denis Macuev nastupiće sjutra veče u Crkvi Sv Duha u 21h na 11. Don Brankovim danima muzike. Macujev je nakon pobjede na jednom od najjačih Međunarodnih takmičenja „Čajkovski“ u Moskvi 1998. godine postao jedan od najangažovanijih pijanista svoje generacije i ime poznato širom svijeta. Već je nastupao s najvećim svjetskim orkestrima i pod dirigetskim palicama Gergijeva, Mazela, Mehte.

Sjutra veče će izvesti djela Roberta Šumana, Dječje scene i Simfonijske etide, kao i djela Sergeja Rahmanjinova: Etide-slike, zatim dva preludijma i Sonatu za klavir, br. 2.

Nakon koncerta zajednički zvanični prijem za velikog umjetnika upriličiće Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović i Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović u Crkvi Sv. Duha, a potom će pijanista Denis Macujev davati izjave za novinare.

 

BIOGRAFIJA UMJETNIKA

Denis Matsuev veoma brzo se proslavio na međunarodnoj koncertnoj sceni odnevši trijumfalnu pobedu na takmičenju 11th International Tchaikovsky Competition u Moskvi 1998. godine i postavši jedan od najangažovanijih pijanista svoje generacije. Kao laureat prestižne nagrade Shostakovich Prize iz muzike i Državne nagrade Ruske Federacije iz književnosti i umjetnosti, Matsuev je nastupio u okviru stotine resitala u najprestižnijim i najčuvenijim koncertnim dvoranama širom svijeta. Sarađivao je sa svjetski najpoznatijim orkestrima kao što su New York Philharmonic, Chicago Symphony, Berlin Philharmonic Orchestra, London Symphony, London Philharmonic, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Bavarian Radio Symphony itd. Redovno nastupa sa legendarnim ruskim orkestrima poput St. Petersburg Philharmonic, Mariinsky Orchestra i Russian National Orchestra. Denis Matsuev nastupao je sa najuglednijim dirigentima današnje scene uključujući L. Mazela, V. Gergijeva, Z. Mehte, M. Jansonsa, J. Temirkanova, K. Masura, A. Papana, I. Fišera, Dž. Konlona, V. Fedosejeva i mnoge druge. Resital Denisa Matsueva u koncertnoj dvorani Carnegie Hall, koji je održao u novembru 2007. godine, snimljen je i objavljen 2009.godine kao album Denis Matsuev – Concert at Carnegie Hall. Novine New York Times pohvalile su njegov nastup: „Njegovi poetski nagoni snažno su prisutni i u nježnim trenucima, iskazujući uzbuđenje onoliko verno koliko se neko može samo ponadati da će ikada biti u prilici da čuje.“ U decembru 2009. godine, nova muzička kuća Mariinsky Label objavila je Rahmanjinovljev Concerto No. 3, koji je Denis Matsuev snimio sa V. Gergijevim i orkestrom Mariinsky Orchestra u koncertnoj dvorani Mariinsky u Sankt Peterburgu (Rusija). Proteklih pet godina Denis Matsuev sarađuje sa fondacijom Sergei Rachmaninoff Foundation i njenim predsednikom Aleksandrom Rahmanjinovim, kompozitorovim unukom. Fondacija ga je odabrala da izvede i snimi nepoznata Rahmanjinova djela na klaviru koji je pripadao kompozitoru, a koji se nalazi u Rahmanjinovljevoj kući Villa Senar u Lucernu, što je rezultiralo diskom Unknown Rachmaninoff koji je objavila muzička kuća Sony BMG. Velika je potražnja u svetu za ovim jedinstvenim programom. Nakon njegovog trijumfalnog nastupa u koncertnoj dvorani Queen Elizabeth Hall u Londonu, Majkl Čerč je za novine The Independent napisao sljedeće: „Matsuev je prvu polovinu svog koncerta proveo dokazujući da je na direktnoj muzičkoj vezi sa svojim velikim prethodnikom… On posjeduje redak talenat čineći da se tonovi prostiru u okolnoj tišini.“ U oktobru 2008. godine Aleksandar Rahmanjinov je lično pozvao i imenovao Denisa Matsueva za umjetničkog direktora fondacije Sergei Rachmaninoff Foundation. Denis Matsuev umjetnički je direktor tri značajna međunarodna festivala: Annecy Music Festival u Anesiju (Francuska), Stars on Baikal u Irkutsku (Sibir), i Crescendo.

 

 PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART