Kotor Art – Najava programa za 23. jul 2012.

 

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

 

 

11. Don Brankovi dani muzike

U ponedjeljak, 23. jula, u Centru za kulturu „Nikola Đurković“ u 21 sat nastupiće „Virsavejski orkestar mandolina“ pod dirigentskim vođstvom maestra Leva Kaimoviča. Biće to prvi put u okviru Don Brankovih dana muzike da kotorartovska publika  ima priliku da sluša orkestar mandolina, koji po uzrasnoj dobi spada u omladinske ansamble. Popularna klasika biće njihov jedinstveni izvođačko-stilski okvir, pa će tako publika slušati uvertiru za operu „Travijata“ Đuzepa Verdija, menuet i poznati badineri iz „Svite br. 2“ Johana Sebastijana Baha, zatim „Rumunske igre“ Bele Bartoka, prepoznatljivi „Adađo“ Tomasa Albininoja. Pored toga, biće tu i djela Mecakapoa, Varloka, Gliera, Kozme, Rodrigeza, kao i obrade tradicionalnih pjesama, te i jedna kompozicija čije autorstvo potpisuje dirigent Kaimovič.

Uprkos činjenici da „Virsavejski orkestar mandolina“ predstavlja omladinski orkestar, njegovi članovi su već dostigli zavidni nivo profesionalizma. Ono po čemu je taj orkestar odista jedinstven jesu njegova muzička snaga i stil, koji su prevashodno specifični za simfonijske orkestre.  Zahvaljujući takvom kvalitetu, orkestar raspolaže mogućnošću da u svoj stalni repertoar uključi kako klasičnu, tako i narodnu muziku. Osnovan je 1973. godine, da bi danas, nakon skoto četiri decenije postojanja, uživao veliki ugled širom na međunarodnoj muzičkoj sceni. Orkestar čini 40 muzičara između 10 i 20 godina starosti, i nekoliko članova koji imaju iznad 20 godina, a koji su nastavili da sviraju u orkestru.

Dirigent Lev  Kaimovič diplomirao je na akademiji u Lavovu kao solista na domri i dirigent orkestra. Radio je u muzičkim školama Ukrajine i Litvanije. Tokom boravka u Litvaniji bio je solista ansambla „Concertino“. Od 1990. vodi „Virsavejski orkestar mandolina“. Nastupao je u zemljama bivšeg SSSR-a, Izraelu, Nemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Italiji i Sloveniji.

Virsavejski orkestar mandolina

 

 

 Kotor Art  Pisanje grada

 

U okviru festivalskog segmenta Kotor Art Pisanje grada od 23 – 29. jula realizovaće se radionica za studente umjetničkuih fakulteta sa Cetinja pod nazivom „Tama svjetlosti – upotrebljiva umjetnost“. Mentor ovogodišnje radionice je slovenački umjetnik Marko Bulc, koordinator projekta docent mr Janko Ljumović, a izvršni producent Fakultet dramskih umjetnosti, Cetinje.

Koncept umjetničke radionice pod nazivom “Tama svjetlosti – upotrebljiva umjetnost”, počiva na subverzivnoj afirmaciji kao taktičkom postupku, koji je čest u političkom i umjetničkom medijskom aktivizmu, poznatom kao artivizam.

Koncept radionice polazi od premise da  utilitarnost, odnosno  upotrebljivost  teško možemo pripisati umjetnosti i znanjima koja studenti umjetničkih fakulteta stiču tokom studija. Možemo problematizovatu das u ta znanja danas daleko od aktuelnih kulturnih politika i zahtjeva kapitalističke mašine našeg doba.

Mentora radionice, zanimaće praktična znanja studenata koja su u savremenom neoliberalnom društvu posebno fokusirana i reflektovana: zašto tražiti u tami umjetnost, kada je tu svjetlo koje nam nudi ideologija hard core finansijskog fašisto-kapitalizma?

Praktična znanja studenata, ono što uopšte studenti “znaju u životu” i od čega bi mogli živjeti ako ne dobiju posao u institucijama umjetnosti i kulture, biće osnovni “materijal” na kome će studenti i mentor raditi.

Marko Bulc

Pozorišni reditelj, izvođač, umjetnički direktor Teatra Glej iz Ljubljane, Slovenija.

Diplomirao je pozorišnu režiju na Univerzitetu u Ljubljani. Diplomirao na studijama za komunikacije(Univerzitet Ljubljana). Osnivač Instituta za savremenu  umjetnost NO History.

Suosnivač organizacije P.E.A.C.E.(Peacekeepers’entertainment, art and culture exchange).

Nekadašnji član uredništva  magazina Maska. Koautor izvođačkih i multimedijalnih projekata kao što su  Silent CellNetwork, Cream of Contemporary Slovenian Art; Prêt-à-Portrait/Pretaportret;

Study for the Last Egoistic Performance, Last Egoistic Performance, Foreigners out! (Čefurji raus!)  Gorana Vojnovića, Most na krvi  Damira Avdića, Kurva Vedrane Rudan itd.

 2006 dobio je nagradu Zlata ptica Slovenačke liberalne akademije za četverogodišnji istraživački pozorišni projekat pod  nazivom  No History / Know History.

Sarađivao je sa Jure Novakom, Davide Grassi a.k.a. Janez Janša, Bojanom  Kunst, Igorom Štromajerom, Emilom Hrvatinom a.k.a. Janez Janša, Damirom Avdićem,  itd.

 

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART