Kotor Art – Najava programa za neđelju, 20. jul 2014.godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

DRAMSKI PROGRAM

U okviru premijernog dramskog programa Kotor arTeatra 20. jula u 21 sat na Ljetnjoj pozornici odigraće se i druga ovogodišnja premijera, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, koju po istoimenom tekstu Iva Brešana režira Luka Kortina.

Kultni tekst živog klasika Iva  Brešana kroz poznatu priču o oportunistima, lopovima i licemjerima skrivenim iza političke frazeologije otvara prostor za povlačenje znakovitih analogija sa našim vremenom.

Predstava se radi u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem. Producent je Janko Ljumović, a u autorskom timu su i dramaturškinja Željka Udovičić Pleština, scenografkinja Ivanka Vana Prelević, kostimografkinje Lina Leković i Ivana Murišić, kompozitor Ljupčo Konstantinov, koreografkinja Tamara Vujošević Mandić i lektorka Ana Maraš Harmander.

Uloge tumače: Simo Trebješanin, Danilo Čelebić, Dragana Dabović, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Gorana Marković, Momo Pićurić, Dragan Račić i Jelena Minić.

Reprize se igraju 21 i 22. jula.

Ivo Brešan rođen je 1936. godine u Vodicama. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih književnika iscenarista. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Šibeniku, a slavistiku i filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao profesor u šibenskoj  Gimnaziji, zatim kao umjetnički voditelj Centra za kulturu i direktor Festivala djeteta u Šibeniku. Počinje pisati 1955. godine, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971. sa dramom “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”. Ubrzo postaje jedan od najpopularnijih dramskih pisaca bivše Jugoslavije, a komad biva izvođen u gotovo svim pozorištima u zemlji, ali i u Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, SSSR-u, Bugarskoj i Švedskoj.

Pored  “Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja”, najpoznatije drame koje je napisao su: “Ledeno sjeme”, “Nihilist iz Velike Mlake”, “Potopljena zvona”, “Gnjida”, “Nečastivi na Filozofskom fakultetu”, “Viđenje Isusa Krista u kasarni VP2507”, „Arheološka iskapanja kod sela Dilj”, “Hidrocentrala u Suhom Dolu”… 

Luca Cortina, rođen je 1979. godine u Firenci. Nakon studija srednjovjekove knjiženosti i pozorišta na Univerzitetu u Firenci, radio je sa rediteljem Paolom Mađelijem u Metastasio teatru u Pratu. Ubrzo nakon toga, stigao je u Makedoniju na Fakultet dramskih umetnosti u Skoplju, u klasi pozorišnog reditelja i profesora Slobodana Unkovskog. Dok je završavao studije, radio je kao pomoćnik reditelja sa Aleksandrom Popovskim u brojnim međunarodnim produkcijama, poput Međunarodnog pozorišnog festivala u Bogoti (Kolumbija) i pozorišta Ulysses na Brionima u Hrvatskoj.Režirao je predstave u raznim zemljama i na različitim jezicima. Među njima su: Arabalov Piknik na bojištu, Andreinijev Sluga, Abazijev Akvarijum, Duh slobode Gorana Stefanovskog, Pillowman Martina MekdonaiI Plautov Hvalisavi vojnik. Njegove predstave su izvođenje u brojnim pozorištima i na festivalima u Makedoniji i inostranstvu, poput MESS-a u Sarajevu. Njegova režija Life on Rent Refeta Abazija, u produkciji Ohridskog letnjeg festivala, dobila je nagradu za najbolju predstavu u Uroševcu 2013. godine, uz još tri nagrade za glumce.Takođe je radio kao asistent na filmskim produkcijama. Režirao je nekoliko kulturnih programa i događaja za međunarodne kulturne organizacije u Staroj Čaršiji u Skoplju, Muzeju savremene umetnosti u Skopju, kao i u Nacionalnom parku. 

Mrduša

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ tekst je koji od vremena kada je napisan, a to je bilo davne 1965.godine, uspješno podbada, izvrgava kritici i ruglu te uznemiruje duhove ovih naših prostora. Prva je to drama živućeg klasika Ive Brešana koja je zbog svoje nedvojbene političke beskompromisnosti i oštrine spavala čitavih 6 godina nakon što je napisana, sakrivana po ladicama gdje su je brižno pospremale prestrašene ruke kazališnih ravnatelja.

O djelu Brešan danas kaže: „Polupismeni seljaci iz zabitnog sela Dalmatinske zagore izvode Shakespeareova «Hamleta», a onda doživljavaju sudbine junaka koje igraju – ima li išta nerealnije i luđe od toga? Pišući, shvatio sam da vršim dvije diverzije. Prva je estetska: u okvir pozornice, ukrašen pozlaćenim ornamentima, unutar kojega se može zamisliti samo «Traviata» ili «Zemlja smiješka», pokušavam unijeti autentično selo u svoj njegovoj grubosti i primitivizmu, lišeno svake folklorne romantike, u kojemu se lica prežderavaju, loču, prde, psuju… što bi bez sumnje izazvalo skandal, jer se to do tada na pozornici nije vidjelo. (Sada možda toga ima i previše). Druga diverzija je politička. Jedno zabitno selo Dalmatinske zagore oblikovao sam tako da postane metaforom za cio društveni i politički sustav u kojemu smo tada živjeli ne samo mi nego i takoreći pola planeta. Ovo potonje, zahvaljujući i vezi s univerzalnom znakovitošću Shakespeareovih junaka, učinilo je da komad, mimo svakog mojega očekivanja, poslije 6 godina, točnije u travnju 1971, ipak zaživi na sceni i postane popularan ne samo kod nas nego i u brojnim drugim zemljama.“

Ali, što je s „Mrdušom“ danas? Da li je vrijeme otupjelo njenu oštricu? Upravo suprotno. Ta groteskna tragedija, kako ju je sam autor žanrovski  odredio, na žalost i nesreću ovog vremena, a na ponos dramskoj literaturi, bez problema pronalazi put do današnjeg gledatelja. Jer bez obzira što se klasična Shahespearova dramska priča vještom rukom pisca koji stvara originalno djelo smješta u suvremeni kontekst onog vremena, njena intertekstualnost i razotkrivanje ljudskih mana vodi je k nama.

Ta priča o oportunistima, lopovima, licemjerima skrivenima iza političke frazeologije trenutka razotkriva glupost totalitarističkog režima, ali jednako tako otvara prostor analogiji s našim vremenom demokrature. I prokazuje da promjena sistema ne garantira i promjenu mentaliteta. On je ostao isti. Stoga je ova predstava o nama, ona nam pokazuje da su Bukare i danas jednako tako na vlasti, da je sve prepuno poltrona Mačaka, kukavica Pulje, a da je pobuna pojedinca idealistički čin osuđen i od ovog društva na propast.

                                                                                                         Željka Udovičić Pleština

Hamlet u Mrdusi Donjoj

 

KOTORART – DON BRANKOVI  DANI MUZIKE

Crkva Sv. Duha, 21 sat

Brams trioJedan od najpoznatijih svjetkih klavirskih trija – Trio „Brams“ na KotorArt stiže iz Rusije. Violinista Nikolaj Sašenko, violončelista Kiril Rodin i pijanistkinja Natalija Rubinštajn predstaviće se publici na13. Don Brankovim danima muzike u nedjelju 20. jula, s početkom u 21 sat. Oni će u Crkvi Sv. Duha izvesti Klavirski trio br. 2 Dmitrija Šostakoviča i Klavirski trio br. 2 Riharda Štrausa.

Klavirski trio „Brams“, pobjednik trinaestog Međunarodnog takmičenja kamerne muzike u Trapaniju (Italija, 1993) i prvog Međunarodnog takmičenja kamerne muzike „Jozef Joakim“ u Vajmaru (Njemačka, 1996), jedini je ruski kamerni ansambl koji je nastupao u velikim salama Bruknerhausa u Austriji i Cemal Resit Reya u Istanbulu, kao i prvi među izvođačima svjetovne muzike koji su održali koncert u duhovnom centru ruske pravoslavne crkve, u manastiru Sv. Trojstva – Sergijeve lavre (Sergijev Posad, Rusija). Кao diplomci moskovskog Konzervatorijuma „Čajkovski“ i Muzičke akademije „Gnjesin“, nastavljaju da njeguju tradiciju tzv. ruske izvođačke škole. Trio je sarađivao s poznatim umjetnicima, kao što su G. Pisarenko, H. Gerzmava, K. Baltrop, A. Fidelia, i dr. Trio je 1995. postao član kolektiva Moskovskog državnog filharmonijskog društva. Godine 1998. umjetnici su osnovali Fondaciju „Brahms Trio“ za organizaciju dobrotvornih programa u oblasti kulture. Dobitnici su nagrade ruskog predsjednika (1998, 2006). Godine 1999. počeli su rad na stvaranju ruske antologije klavirskog trija, oživljavajući i mnoga zaboravljena djela ruskih autora XIX i XX vijeka.