Kotor Art – Najava programa za srijedu, 13. avgust 2014. godine

 

Znak Kotor Art 445

 
 

KotorArt – Don Brankovi dani muzike 

Srijeda, 13. avgust, Katedrala Sv. Tripuna, 21 h 

Umjetnost varijacija

 

Koncertom  pod  nazivom Umjetnost  varijacija biće završeni 13. Don Brankovi dani muzike i 6. Međunarodni festival Kotor Art. U srijedu, 13. avgusta, u Katedrali Sv. Tripuna, s početkom u 21 sat, čast da zaokruži festivalsku priču koja je počela prije više od mjesec ipo, pripala je Festivalskom orkestru KotorArta, na čelu s pijanistom  i umjetničkim direktorom muzičkog ciklusa Don Brankovi dani muzike, Ratimirom Martinovićem. Publika će imati priliku da sluša prvi Klavirski koncert u C-duru, op. 15 Ludviga van Betovena, u aranžmanu V. Lahnera, kao i Goldberg varijacije, u transkripciji za gudače M. Aleksića. Kuriozitet je da će se Martinović  prvi put u Crnoj Gori pojaviti i u ulozi dirigenta.

 

Ratimir MARTINOVIĆ, pijanista, diplomirao je i magistrirao klavir na Ratimir MartinovicAkademiji umetnosti u Novom Sadu (1999, 2002), u klasi prof. Kemala Gekića. Dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao i društvenih i univerzitetskih priznanja. Nastupio je na preko šest stotina resitala, kamernih koncerata i koncerata s orkestrom, svirajući u većini evropskih zemalja, Rusiji, SAD-u, Kanadi, Meksiku, Argentini, Japanu, Kini i Tajlandu, i to u najprestižnijim muzičkim dvoranama. Pored čestih resitala, Martinović redovno nastupa kao solista s orkestrima, među kojima su simfonijski orkestri Berlina, Istanbula, Meksika, Tajlanda, Harkova, Montereja, Makedonije, Beograda, simfonijski orkestri nacionalnih medijskih kuća Češke i Srbije, kamerni orkestri „Viotti“, „Gudači sv. Đorđa“, „Dušan Skovran, „Young European Soloists“ i dr. Jedan je od osnivača Internacionalnog festivala KotorArt i umjetnički direktor njegovog segmenta Don Brankovi dani muzike. Osnivač je i član KotorArt trija zajedno s violinistom Romanom Simovićem  i klarinetistom Aleksandrom Tasićem. Redovni je profesor glavnog predmeta (klavir) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

Festivalski orkestar KotorArta osnovan je u okviru istoimene nezavisne inicijative u kulturi 2003. godine. Zamišljen kao „staggione“ (sezonski) ansambl koji funkcioniše i po principu majstorskog seminara, cilj ansambla jeste okupljanje perspektivnih muzičara regiona koji bi tokom nekoliko nedjelja pripremali i izvodili odabrane programe. Uz edukaciju, kroz rad s istaknutim dirigentima i solistima i koncertne nastupe ovako koncipiran Festivalski orkestar ima i jedno dodatno značenje i poruku koja je na fonu koncepta cijelog festivala – to je poruka slavlja muzike kroz toleranciju, suživot i razumijevanje. Višegodišnji rukovodilac ansambla bila je violončelistkinja Timea Kalmar, koja je sa svojim gudačkim kvartetom „TAJJ“ činila okosnicu orkestra, dok od 2014. godine tu ulogu preuzimaju članovi gudačkog kvarteta „Il Belpaese“, na čelu s violinistom, ujedno i koncert majstorom orkestra, Arpadom Nađem.