Kotor Art – Najava programa za srijedu 24. jul 2013. godine

 

Znak Kotor Art 445

5. Međunarodni festival Kotor Art
12. Don Brankovi dani muzike

 

I ove godine Don Brankovi dani muzike priređuju koncert za najmlađe. Sada već prepoznatljivi KotorAr-Tić po konceptu pijanistkinje Marine Milić-Apostolović biće na programu u srijedu 24. jula na dvije lokacije. U prijepodnevnom terminu, od 11 sati učesnici radionice i koncerta družiće se svojim vršnjacima u Opštoj bolnici u Kotoru, gdje će u okviru koncerta Zdrav duh pobjeđuje biti predstavljena djela Betovena, Baha, Šopena, Šumana, Griga. Drugi program pod nazivom Čojstvo i junaštvo u muzici predviđen je za 21 sat u Crkvi Sv. Duha, kada će biti izvedene kompozicije Rahmanjinova, Prokofjeva, Miroslava Štatkića i Marka Tajčevića.

Marina Milic ApostolovicKoncept kostimiranog koncerta Zdrav duh pobjeđuje zasnovan je na pričama o slavnim likovima iz prošlosti koji su se herojski borili protiv svojih bolesti. Među njima su Ana Magdalena i Johan Sebastijan Bah, Georg Fridrih Hendl, Ludvig van Betoven, Frederik Šopen, Sergej Rahmanjinov, Klara i Robert Šuman, Nina i Edvard Grig. S ciljem da dјeci ulije duhovnu snagu i da im da primjer kako da izdrže u borbi protiv raznih bolesti, koncert predstavlja idealan program za djecu na bolničkom liječenju.

Koncert Zdrav duh pobjedjuje dio je humanitarne akcije „Umjetnost djeci“ kojom se od prodatih karata na koncertima DBDM, kao i od sponzorstava prikupljaju sredstva za adaptaciju djecijeg odjeljenja kotorske bolnice.

KotorAr-Tić, muzička radionica, svojevrstan kutak za djecu i svakako jedan od brendova Kotor Arta, razvija ljubav prema umjetnosti i njeguje najmlađu publiku. Ovogodišnja radionica posvećena je pjesniku Petru Petroviću Njegošu, povodom obilježavanja 200-godišnjice rođenja ovog vladara i vladike Crne Gore. Pijanistkinja Marina Milić-Apostolović, uvijek agilna da povezuje istoriju, književnost i slikarstvo s muzikom, kako bi muzičku umjetnost što više približila djeci Kotora i strancima, realizuje radionicu s temom „Čojstvo i junaštvo u muzici“. Kroz citate Gorskog vijenca program radionice uči djecu o vrijednostima za koja se zalagao Njegoš, povezuje čojstvo i junaštvo u muzici S. Rahmanjinova i S. Prokofjeva, ruskih kompozitora čiji se jubileji takođe obilježavaju ove godine. KotorAr-Tić prezentuje i tradicionalne igre  kroz djela M. Tajčevića i M. Štatkića.

Marina Milić-Apostolović, pijanistkinja i redovna profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu, prvi kostimirani interaktivni koncert postavila је u Londonu 2001. godine. Tada je direktor kompanije „Stenvej“ takav pristup, inače naučno izučavan i potvrđen MBA disertacijom na Univerzitetu u Batu, ocijenio riječima: „Naprosto genijalni pristup, nigdje do sada viđen!“ Devetnaest godina provedenih u prestonici Velike Britanije ostavili su traga na ovu neobičnu ličnost, koja je i umjetnica Bi-Bi-Sijevog Radija 3. Njen portret u Sali slavnih Stenvej hola može se vidjeti uz najveće pijaniste prošlosti i sadašnjice. Kreirala je i specijalne kompakt-diskove i DVD zapise za najmlađe, sve sa željom da djecu privuče klasičnoj muzici. U Londonu je 1991. osnovala fond „Laza Kostić“ s ciljem promovisanja srpske kulture u svijetu na najvišem nivou, čiji je najveći projekat bila predstava Henri VI (2012) na Kulturnoj olimpijadi u londonskom teatru Glob.

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART