Kotor Art – Pjaca od filozofa – program

 

 

4. Međunarodni festival Kotor Art

Pjaca od filozofa

 


KOTOR, 10. 08. 2012

Antonio Negri je istinska ikona evropske ljevice, čovjek koji je vlastitom sudbinom platio svoja uvjerenja, a njegov rad predstavlja moguće utopijsku, ali svejedno zaokruženu alternativu dominantnom političko-ekonomskom sistemu koji se voli kriti iza parole: nema alternative – rečeno je, između ostalog, na današnjoj konferenciji za novinare koja je u kotorskom Pomorskom muzeju održana povodom početka posljednjeg programskog dijela ovogodišnjeg Kotor Art-a Pjace od filozofa.

„Da bismo shvatli koliko je ono što Negri predlaže radikalno, trebamo sagledati što bi praktično značilo ostvarenje njegovih ideja: prije svega, ukidanje sistema parlamentarne demokratije, koja bi bila zamijenjena direktnom demokratijom, i ukidanje strukture nacije-države. U vremenu u kojem se stalno govori o alternativi i promjenama, pri čemu je jasno da je riječ o onoj vrsti promjene kojom bi se sve promijenilo tako da sve ostane isto, željeli smo publici predstaviti istinski drugačije političko promišljanje.  To je upravo ono što nudi rad profesora Negrija“, rekao je programski urednik Pjace od filozofa, Andrej Nikolaidis.

On je predstavio i prevod knjige „Deklaracija“, koju je Negri napisao sa svojim višegodišnjim saradnikom, Majkl Hartom. Knjigu, prvi prevod tog teksta na južnoslovenskim jezicima, objavila je Nova knjiga. Nikolaidis je posebno pohvalio rad prevodilaca koji su u vrlo kratkom vremenu preveli veoma zahtjevan tekst.

Paolo Mađeli, direktor Kotor Arta, istakao je da nema nikoga ko je na evropskom ljevici proživljavao burne sedamdesete godine, a da na njega Negri nije ostavio snažan uticaj. Imati mislioca takvog kalibra u Kotoru, na festivalu, istinski je događaj, rekao je on.

Antonio Negri je istakao da se alternativa sadašnjem sistemu potpune dominacije finansijskog kapitala i totalnog kraha pokleklih nacionalnih vlada mora promišljati. „Nije problem samo korupcija – problem je ontološka korupcija današnjeg globalnog sistema: nemoguće je biti u njemu a ne biti korumpiran.“- rekao je Negri.

Zato je nužno odbraniti ideju direktne demokratije, zaustaviti privatizaciju vitalnih zajedničkih resursa poput vode i čak i vazduha, ne dopustiti privatizaciju ideja i odbraniti slobodu Interneta, i konačno: vratiti osjećaj zajednice, zajedništva.

Barbara Nikolier, rediteljika dva komada iz Negrijeve pozorišne „Trilogije kritike“ govorila je o zahtjevima koje je nesvakidašnji tekst postavio pred nju i glumce. U pitanju je drugačiji teatar, ne sumnjam da će pobuditi interesovanje publike.

 

PROGRAM:

11. avgust 2012.

PJACA OD FILOZOFA

– Antonio Negri, predavanje:

„Proljeće pokreta: čekajući ljeto?“

– promocija knjige

Antonio Negri / Michael Hardt

„Deklaracija“ (Nova knjiga, 2012)

premijerno na jugoslovenskim jezicima

Pjaca od kina, 21 h

 

Dva komada iz njegove Trilogije kritike

 

12. avgust 2012.

Antonio Negri

Čovjek koji se smije (kritika politike)

Režirala: Barbara Nicolier

Uloge: Carlo Brandt / Pierre-Félix Gravière / Julie Pilod / Nina Greta Salomé

Video: Numero 2,

Originalan zvuk: Gabriel Scotti, Vincent Haenni

Koprodukcija: TGP-CDN de Saint-Denis, Avanti!01

Uz podršku: La Colline-Théâtre national, Archivio Nazionale Cinematografico della Resistanza

Pjaca od kina, 22.30h

 

13. avgust 2012.

Antonio Negri

Renzo Partizan (kritika oružja)

Režirala: Barbara Nicolier

Uloge: Carlo Brandt / Pierre-Félix Gravière / Julie Pilod / Nina Greta Salomé

Video: Numero 2,

Originalan zvuk: Gabriel Scotti, Vincent Haenni

Koprodukcija: TGP-CDN de Saint-Denis, Avanti!01

Uz podršku: La Colline-Théâtre national, Archivio Nazionale Cinematografico della Resistanza

Pjaca od kina, 22 h

PR SLUŽBA MEĐUNARODNOG FESTIVALA KOTOR ART