Kotor – Dvije predstave Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

Dvije predstave Kraljevskog pozorišta Zetski  dom sa Cetinja, “Tigar“ i „Ludi od ljubavi“, obje dio pozorišnog segmenta pod nazivom “Scena generacija“,  će biti predstavljene kotorskoj publici 2. i 3. aprila u 20h. 

Predstava „Tigar“ će 2.aprila u 20h, biti prikazana u Kotoru na sceni Centra za kulturu “Nikola Đurković”, dok će odmah sljedeći dan kotorska publika imati prilike i da vidi predstavu „Ludi od ljubavi“, takođe u 20h.

“Tigar” je komad Mari Šizgala, i govori o “malom čovjeku”, o običnim ljudima. Poštar otima domaćicu i odlučuje da je ritualno muči i ubije. Žestoko frustrirani životom, svojim vlastitim, ali prije svega društvenim sistemom, oni iz očaja traže tigra u sebi koji će im dati moć da promjene svoje živote. U predstavi igraju Slaviša Grubiša i Radmila Božović, a režiju potpisuje Petar Pejaković.

Sem Šepardova drama „Ludi od ljubavi“ je zanimljiva ljubavna priča između dvoje mladih ljudi, potpuno ludih od ljubavi, čija je ljubav društveno neprihvatljiva. Samim tim, njih dvoje pokušavaju da joj se odupru stalnim bježanjem jedno od drugog, koje se uvjek završi ponovnim vraćanjem ludoj ljubavi. Jedan od tih ponovnih susreta je i početak drame. Uzbudljiva igra ljubavi, strasti, emocija, porodične drame i patnje, dešava se 70-ih godina u Americi, u baru u pustinji Mohava. U predstavi igraju Julija Milačić, Emir Ćatović i Aleksandar Gavranić, po adaptaciji teksta Jelene Milošević.

Navedena gostovanja su samo nastavak  uspješne saradnje sa kulturnim centrima iz Crne Gore. Ono što je veoma bitno jeste to što su obje predstave dio posebnog segmenta pozorišta koji je posvećen mladim autorima, te se važnost decentralizacije ove vrste produkcije ogleda u promociji novih mladih snaga i pružanju prilike mladim autorima da se prikažu i predstave svoj rad široj crnogorskoj publici.