Kotor – Izložba SLOVENAČKA UMJETNOST IZ FONDA IZ GALERIJE SOLIDARNOSTI

 

Palata Pima - Galerija solidarnosti

 

 

U čast Dana opštine Kotor OJU Muzeji, GALERIJA SOLIDARNOSTI priređuje izložbu SLOVENAČKA UMJETNOST IZ FONDA IZ GALERIJE SOLIDARNOSTI.

Kotor - Izlozba Slovenacka umjetnostNa izložbi će biti predstavljena 52 autora sa isto toliko radova (slika, grafika, crteža i skulptura. Ovom prilikom je napravljen izbor iz zbirke SLOVENAČKIH AUTORA, koja je najmnogobrojnija u internacionalnoj umjetničkoj donaciji, nastaloj kao znak solidarnosti poslije zemljotresa 1979. Radovi nastali 70-godina XX vijeka, pokazuju umjetničke tokove slovenačke umjetnosti i tadašnjeg jugoslavenskog prostora. Najstariji autor, zastupljen na izložbi je rođen 1895. a najmlađi 1952 godine.

Autorka izložbe je mr Marija Mihaliček.

 „U svim ovim  djelima autori su unijeli dio sebe i svojih umjetničkih sudbina, zato ovu izložba, prije svega treba doživjeti kao omaž  slovenačkim umjetnicima, koji su poklonima  od srca,  svoju  umjetnost utkali u naše kulturno nasljeđe“ (M.Mihaliček, uvodni tekst kataloga).

Na izloženim slikarskim i skulptorskim radovima prethodno su izvedene preventivne konzervatorske mjere u ateljeima Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, područno odjeljenje Kotor. Radove su izveli Jasminka Grgurević, Slavica Lompar i Boris Kustudić.

 Izložbu će otvoriti Njegova ekselencija Vladimir Gasparić, Ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori.

Otvaranje izložbe je u Galeriji solidarnosti, palata Pima, Stari grad Kotor, četvrtak  20. novembra u 18:30 sati.