Kotor – Koncert “Mali i Veliki Umjetnici” i otvaranje KOTORApss-a

 

Logo KotorArt-a

 
 

Sinoć, (20 jul 2016.) je u koncertnoj dvorani ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru svečano zatvorena Kotorska koncertna sezona, koncertom “Mali i veliki umjetnici”.

I ove godine na KotorArtu nastupili su najbolji učenici kotorske Muzičke škole Vida Matjan, ali ovaj put su scenu dijelili sa violinistom Romanom Simovićem i pijanistom Ratimirom Martnovićem.

 

Na konceretu kojim je ujedno obilježen završetak ovogodišnje Kotorske koncertne sezone nastupili su učenici: Filip Kovačević (saksofon), Andrea Živković (flauta), Angela Mijušković (flauta), Anja Radonjić (solo pjevanje), Hor flauta, Andrijana Jovanović (klavir) i Lejla Sulejmanović (klavir). Roman Simović i Ratimir Martinović su za ovu priliku priredili interpretacije djela Johanesa Bramsa, Fransisa Pulanka, Sergeja Prokofjeva i Morisa Ravela.

Tokom devet mjeseci trajanja Kotorske koncertne sezone, umjetnici iz 13 zemalja održali su 53  koncerta, među kojima su solisti, kamerni ansambli i učenici muzičkih škola iz Crne Gore. Gostujući umjetnici, prfesori univerziteta iz regiona i Evrope, bili su i u funkcjiji pedagoga, držeći besplatne, majstorske radionice za učenike škole. Muzička škola u Kotoru je mnogo više od obrazovne ustanove. Ona je stožer muzičkih dešavanja tokom cijele godine, mjesto gdje se sabiraju muzička iskustva  prošlosti i promišlja budućnost struke. Ona je mjesto odbrane ne samo kulturnih i tradicionalnih već i građanskih vrijednosti.

Još su stari Grci govorili- „Kakva muzika , takva i država. Muzička škola u prelijepom ambijentu sa jednom od najljepših i akustički najboljih dvorana u zemlji, Crkva Sv.Duha ima sve preduslove da postane ne samo kotorski i crnogorski već i regionalni primjer kreativnog spoja prosvjetne, kulturne i umjetničke djelatnosti. Ovom prilikom zahvalila bih se sponzorima  sezone, a posebnu zahvalnost dugujemo g-dinu Ratimiru Martinoviću osnivaču  KotorArta i umjet.direktoru „Don Brankovih dana muzikekoji je podržao moju ideju i prepoznao značaj u afirmisanju mladih umjetnika dajući mogućnost što kvalitetnijem usavršavanju naših učenika kako i dolikuje ovoj ustanovi”, kazala je direktorica ŠOSMO “Vida Matjan”, Laura Jovanović.

Prisutnima se obratio i predstavnik opštine Kotor, Milo Radonjić, istakavši kako je sasvim logična podrška Opštine ovakvoj inicijativi, s obzirom na to da su umjetnici i sportisti naši najreprezentativniji ambasadori svuda u svijetu.
O uspjesima profersora i učenika škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” nije potrebno govoriti. Dovoljno je proći hodnicima škole, obići njene učionice, i uspjesi će sa zidova punih diploma govoriti sami. Večerašnji koncert pod nazivom “Mali i veliki umjetnici” predstavlja svojevrstan spoj mladosti i iskustva, mladog i zrelog znanja i umijeća, a ujedno predstavlja i idealan vid zabave i edukacije za sve nas koji uživamo u ovakvom muzičkom žanru”, istakao je Radonjić. “Ovaj koncert predstavlja i svečano zatvaranje Kotorske koncertne sezone, ujedno i daje podstrek i ubjeđenje da naredne sezone nastavimo istim, a možda  i snažnijim tempom, u cilju jačanja kulturne ponude grada”, dodao je on.

 

KOTORAPSS
Sinoć je na KotorArtu počeo i KotorApss koji će do 24.07. nastaviti arhitektonske diskusije i promišljanja.

KotorArt KotorApss je počeo prikazivanjem audio-vizuelnog, dokumentarnog ostvarenja “Betonski spavači”