Kotorska koncertna sezona – Koncert Darka Karajića

 

 

01.03.2017. godine u Kotoru, u okviru Kotorske koncertne sezone, nastupa umjetnik Darko Karajić. U koncertnoj dvorani muzičke škole, crkvi sv. Duha, sa početkom u 19h prirediće koncert na lauti izvodeći djela kompozitora kao što su King Richard the Lionheart, Hans Judenkönig, Vincenzo Capirola, Alessandro Piccinini. Ovakav spisak manje izvođenih kompozitora koji su živjeli i stvarali od 12. do 17. vijeka i neobičan zvuk laute očekuje nas nakon prezentacije baroknih instrumenata đacima škole, istoga dana u ranijim časovima. Osim upoznavanja sa baroknim instrumentima, tehnikom izvođenja i interpretaciji, Karajić će ostati u Kotoru i pružiti đacima majstorske radionice gitare.

 

BIOGRAFIJA

Darko Karajić je prije studija gitaru učio kod Dušana Šaponje, Nadežde Kondić, Dušana Bogdanovića i Vere Ogrizović.
Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Ištvana Römera, a postdiplomske i doktorske studije je završio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Vere Ogrizović.
Kao član ansambala MUSICA ANTIQUA, ARS NOVA, RENESANS i STUDIJA ZA RANU MUZIKU, nastupao je u svim značajnim koncertnim prostorima i festivalima u Jugoslaviji: BEMUS, BELEF, NOMUS, Ohridsko leto, Dubrovačke ljetnje igre, Muzičke večeri u Donatu, Varaždinske barokne večeri… Sa navedenim ansamblima održao je koncerte i u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Rusiji, Kipru, Bugarskoj, Mađarskoj, Švedskoj, Rumuniji …, a kao član grupe BALKANIKA koncerte u Kini, Holandiji, Belgiji, Slovačkoj, Meksiku, Engleskoj, Austriji, Luksemburgu, Tunisu, Sjedinjenim Američkim državama … Od 2012. sarađuje sa ansamblom MINSTREL iz Zagreba, a iste te godine osniva i vodi ansambl ANONYMUS 4, sa ciljem da na autentičan način tumači muzički repertoar nastao prije 1800. godine. Godine 2013, osniva i ansambl LEVANT koji se bavi tumačnjem muzike vizantijskog kulturnog prostora i srednjeg vijeka. 
Osim sa navedenim ansamblima, nastupao je više puta kao solista sa horom i orkestrom RTS-a, Beogradskom filharmonijom, orkestrom Beogradske opere…
Održao solističke koncerte na lauti i gitari u Beogradu, Subotici, Apatinu, Somboru, Novom Sadu, Bečeju, Zrenjaninu, Šapcu, Loznici, Valjevu, Nišu, Kragujevcu, Aleksincu, Požarevcu, Smederevu, Zemunu, Banja Luci, Vrnjačkoj Banji, Baru, Herceg Novom, Ankari, Prijedoru, Nikšiću, Varaždinu…
Na Festivalu “Gitar art” u Beogradu nastupao je više puta kao solista i kamerni muzičar.
Bio je član žirija na svim značajnijim takmičenjima za gitaru i kamernu muziku kod nas: Republičko takmičenje, Festival muzičkih škola Srbije, Gitar art festival; a u regionu na festivalima u Banja Luci, Herceg Novom, Makarskoj, Sarajevu, Nikšiću, Skoplju…
Održao je majstorske kurseve, radionice i predavanja u Baru, Beogradu, Banja Luci, Novom Sadu, Smederevu, Požarevcu, Nišu, Loznici, Šapcu, Ankari, Prijedoru, Sarajevu, Herceh Novom, Varaždinu, Dubrovniku, Skoplju, Zagrebu…
Autor je zbirke ,,Muzika Johana Sebastijana Baha u obradi za gitaru” koja je štampana 2006. godine u izdanju Centra za ranu muziku Renesans.
Učestvovao je u različitim muzičkim projektima, stilski šarolikim, od muzike inspirisane etno zvukom, muzike srednjeg veka, renesanse i baroka, do muzike za film i pozorište, a rezultat svega toga je 17 diskografskih izdanja. Godine 2015. američka izdavačka kuća Lajlak (edition lilac) objavljuje i njegov prvi solo kompakt disk pod nazivom ,,Putovanje” (JOURNEY).
Autor i realizator je 3 akreditovana seminara od Zavoda za unapređenje školstva: ,,Muzika Johana Sebastijana Baha u obradi za gitaru”, seminara ,,Interpretacija rane muzike – renesansa i barok”, i seminara pod nazivom ,,Izvođački pristup baroknom muzičkom delu”
Značajno polje djelovanja Darka Karajića je pedagoški rad. Od 1992. godine pa do sada učenici iz njegove klase su osvojili ukupno 176 nagrada na takmičenjima kod nas i u svijetu i to: 22 specijalne, 70 prvih, 59 drugih, 26 trećih, a 35 njegovih učenika nastavljaju studije gitare i laute. Za postignute pedagoške rezultate 2004. godine dobio je nagradu Skupštine grada Beograda; 2006. godine od Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije ,,Godišnju nagradu za pedagošku delatnost u obrazovanju mladih talenata”; 2011. i 2014. godine od Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu ,,Zahvalnicu za izuzetne zasluge i doprinos fakultetu”; ,,CRNA KRALJICA” 1st International Early music festival – Zagreb dodeljuje mu zahvalnicu za 2013. godinu; a Naisus Guitar Festival diplomu ,,Ćirilo i Metodije” za 2014. godinu.
Pokretač je nastave laute na Odseku za ranu muziku u nižoj i srednjoj muzičkoj školi u Srbiji.
Radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a u Muzičkoj školi ,,Josip Slavenski” predaje lautu na Odseku za ranu muziku.
Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije i Udruženja klasičnih gitarista Srbije.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × one =