Kraljevsko pozorište Zetski dom Cetinje – Christian Howes and Souther Exposure

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom

 

petak, 3. april, 20h

 
 

Christian Howes and Souther Exposure

 

 

Christian Howes and Souther Exposure je novi projekat američkog džez violiniste Kristijana Hovsa koji premijerno gostuje sa svojim kvartetom u Crnoj Gori, kao ekskluzivni gost manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori.

Christian HowesViolinista Kristijan Hovs je nosilac prestižnih priznanja američkih kritičara i časopisa:  titulu „Violinista godine“  dodijelilo mu je Udruženje džez novinara, odbor kritičara magazina Down Beat ga je proglasio „zvijezdom u usponu“ 2011. godine, a Jazz Time magazin ga je svrstao među tri najbolja izvođača džeza na violini, u 2013. godini.

Snimio je 13 albuma, gostuje širom svijeta, svirao sa muzičarima kao što su  Les Paul, Bill Evans, Victor Wooten, Paquito D’Rivera, Bela Fleck, Dafnis Prieto, Robben Ford, Sam Bush, Richard Galliano, Spyro Gyra, i poduža lista prvoklasnih muzičara koji sviraju džez i druge aktuelne žanrove.

Njegov novi album Southern Exposure (13-ti po redu) je poput „majstorskog putovanja“, pod uticajem latinskih zemalja: Argentine, Španije, Kube i Brazila. Muzika na albumu je vješta kombinacija modernog džeza sa latino muzičkim uticajima. Specijalni gost na albumu je svjetski poznati džez harmonikaš Rišar Galjano (Richard Galliano), sa kojim je Hovs ostvario uspješnu saradnju i odličnu promociju nizom koncerata u Linkoln centru u Njujorku, krajem prošle godine.

Ovaj sjajni violinista, pored izvođačke karijere se aktivno bavi muzičkom pedagogijom: bio je vanredni profesor Muzičke akademije u Berkliju (Berklee College of Music); pomaže gudačima, učenicima i nastavnicima da prošire svoja znanja o improvizaciji na svojim instrumentima i upoznaju savremene izvođačke stilove: džez, bluz, rok i svjetsku muziku u okviru svog Internet kursa „Kreativna gudačka radionica“ (Creative Strings Workshop). Pored toga, Hovs organizuje svakog ljeta sedmodnevnu „Kreativnu gudačku akademiju“ (Creative Strings Academy) u Kolumbusu, Ohajo; jedan od načina na koje ovaj umjetnik dijeli svoje muzičko iskustvo i znanje sa generacijama mlađih muzičara je i posjeta školama širom svijeta.