Kraljevsko pozorište Zetski dom – predstava BRAŠNO U VENAMA

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom  u subotu, 30. aprila sa početkom u 20h u okviru segmenta MIT-gostovanja predstaviće se Sarajevski ratni teatar i Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS sa predstavom

Igor Štiks

BRAŠNO U VENAMA

 

Režija: Boris Liješević

Dramaturginja: Dubravka Zrnčić-Kulenović

Scenograf: Vedran Hrustanović

Kostimografikinja Lejla Hodžić

Autor muzike: Duško Šegvić

Glumačka podjela:Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić, Jasenko Pašić

 

Brasno u venama

 

Ovo je ujedno i praizvedba teksta koji govori o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života.

“Brašno u venama“ je komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći istićući da su ljudska prošlost i traume postale pogled na svijet, način razmišljanja i obrazac ponašanja.

“Na Balkanu gdje ratovi kreiraju historiju, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet, političko sredstvo, tradicija, vaspitanje. Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja“ – Boris Liješević, reditelj predstave.

Predstava je praznični poklon Kraljevskog pozorišta Zetski dom.