Kraljevsko pozorište Zetski dom – “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”

 

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u četvrtak, 26. januara sa početkom u 20h gostuje Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice sa predstavom

Iva Brešana

PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA

 Režija: Luka Kortina

 • Dramaturgija: Željka Udovičić Pleština
  Scenografija: Ivanka Vana Prelević
  Kostimografija: Lina Leković, Ivana Murišić
  Kompozitor: Ljupčo Konstantinov
  Koreografija: Tamara Vujošević Mandić
  Lektor: Ana Maras Harmander

 Premijera: Kotor, 20. jul 2014., Podgorica, 7. novembar 2014.

 Uloge

 • Simo Trebješanin
  Danilo Čelebić
  Dragana Dabović
  Ana Vujošević
  Stevan Radusinović
  Dušan Kovačević
  Dejan Ivanić
  Gorana Marković
  Momo Pićurić
  Dragan Račić
  Jelena Minić

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“  tekst je koji od vremena kada je napisan, a to je bilo davne 1965.godine, uspješno podbada, izvrgava kritici i ruglu te uznemiruje duhove ovih naših prostora. Prva je to drama živućeg klasika Ive Brešana koja je zbog svoje nedvojbene političke beskompromisnosti i oštrine spavala čitavih 6 godina nakon što je napisana, sakrivana po ladicama gdje su je brižno pospremale prestrašene ruke kazališnih ravnatelja.
Ali, što je s „Mrdušom“ danas? Da li je vrijeme otupjelo njenu oštricu? Upravo suprotno. Ta groteskna tragedija, kako ju je sam autor žanrovski  odredio, na žalost i nesreću ovog vremena, a na ponos dramskoj literaturi, bez problema pronalazi put do današnjeg gledatelja. Jer bez obzira što se klasična Shahespearova dramska priča  vještom rukom pisca koji stvara originalno djelo smješta  u suvremeni kontekst onog vremena, njena intertekstualnost i razotkrivanje ljudskih mana vodi je k nama.
Ta priča o oportunistima, lopovima, licemjerima skrivenima iza političke frazeologije trenutka razotkriva glupost totalitarističkog režima, ali jednako tako otvara prostor analogiji s našim vremenom demokrature. I prokazuje da promjena sistema ne garantira i promjenu mentaliteta. On je ostao isti. Stoga je ova predstava o nama, ona nam pokazuje da su Bukare i danas jednako tako na vlasti, da je sve prepuno poltrona Mačaka, kukavica Pulje, a da je pobuna pojedinca idealistički čin osuđen i od ovog društva na propast.

Željka Udovičić Pleština

PREDSTAVA JE POKLON PUBLICI I ULAZ JE SLOBODAN.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + four =