Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava “LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA”

 

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom  u srijedu, 1. februara 2017 godine, sa početkom u 20h biće izvedena predstava

Ken Kesey

LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA

 

Režija, scenografija, izbor muzike, dizajn svijetla: Diego de Brea
Dramatizacija: Diego de Brea & Stela Mišković
Kostimografija: Blagoj Micevski
Asistenti režije: Zoran Rakočević i Damjan Pejanović

Srđan Grahovac- Mek Marfi
Dejan Ivanić-Dejl Harding
Jelena Simić-Sestra Rečid
Branimir Popović -Doktor Spivi
Dušan Kovačević-Čezvik
Goran Vujović-Taber
Marko Todorović-Bili Bibit
Omar Bajramspahić-Martini
Želimir Šošo-Poglavica
Momčilo Pićurić-Elis
Zoran Rakočević- Banćini
Andjelija Rondović-Sestra Flin
Aleksandar Gavranić-Voren
Julija Milačić-Kendi

Fotograf: Duško Miljanić

DIEGO DE BREA, reditelj
Jedan od najuglednijih slovenačkih reditelja srednje generacije (1969). Studirao je komparativnu književnost i istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a pozorišnu režiju na ljubljanskoj Akademiji (AGRFT) upisao je 1995. Njegova diplomska predstava Obločnica, ki se rojeva nagrađena je 1999. na međunarodnom teatarskom festivalu studentskih produkcija u Brnu. 
S jednakom se predanošću bavio raznovrsnim teatarskim oblicima i žanrovima, pa se na popisu njegovih rediteljskih radova, uz autorske projekte, reinterpretacije klasičnih djela i postavke drama savremenih autora, mogu naći i različiti muzičko-scenski projekti, lutkarske predstave, te predstave za mlade.
Najvažnije režije: Pilot – omaž Srečku Kosovelu (1997), Federiko – poezija F. G. Lorke (1999), Oton Župančič, Veronika Deseniška (2000), Jonesko, Kralj umire (2000), Bob Fos, Čikago (2002), Dvoboj (GLEJ, 2002), R. Šimelpfenig, Arapska noć (2003), De Vinji, Chatterton (2004), Cankar, Sablazan u dolini svetog Florijana (2005), A. Dima, Kraljica Margo (2005), K. Marlou, Edvard Drugi (2005), K. Marlou, Doktor Faust (2006), Lukino Viskonti, Sumrak bogova (2006), Žene, Sluškinje (2007).
Osim u Sloveniji, režirao je i u Italiji (autorski projekat Leonora), Hrvatskoj (Šekspir, Otelo, HNK Rijeka, 2007) i Crnoj Gori (Petar II Petrović Njegoš, Gorski Vijenac).
Predstave ovog reditelja gostovale su na festivalima i u teatrima u Antverpenu, Beogradu, Bogoti, Dortmundu, Londonu, Monsu, Parizu, Zagrebu, Sarajevu i Varni, a na festivalu slovenačkog pozorišta, Borštnikovo srečanje, dobitnik je posebne nagrade (Dvoboj) i dvije nagrade za estetski pomak (Kraljica Margo, Edvard Drugi).

Kenneth Elton Kesey (17.9. 1935. – 10.11. 2001.) bio je američki pisac, kao i kontrakulturna ikona koja je, po mnogima, predstavljala vezu između Beat generacije 1950-ih i hipija 1960-ih.

Ken Kesey je bio veliki promoter LSD-a. Početkom 1960-ih preselio se u La Hondu, posjed pedeset milja južno od San Francisca, gdje je razvio pravu psihodeličnu komunu. La Honda je postala centar okupljanja umjetnika, pjesnika i muzičara. Tu je Kesey počeo s praksom tzv. “acid test”ova, tj. okupljanja istomišljenika radi zajedničke konzumacije halucinogenih sredstava i rasprava o učincima.

Kesey je došao u kontakt s drogama kad se dobrovoljno javio za eksperimentisanje s LSD-om u jednoj bolnici, a potom i zaposlio kao noćni čuvar na njenom psihijatrijskom odjeljenju. Tu je otkrio mnoštvo droga i dobio inspiraciju za roman Let iznad kukavičjeg gnijezda.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 2 =