Kraljevsko pozorište Zetski dom – Predstava “PAZI ZEBRU GAZI”

 

Kraljevsko pozoriste Zetski dom na Cetinju

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom, u neđelju, 20.marta sa početkom u 18h, na Svjetski dan pozorišta za đecu, gostovaće Centar za kulturu Tivat sa predstavom “PAZI ZEBRU GAZI”.
Predstava je po motivima teksta bosansko-hercegovačkog pisca Miroljuba Mijatovića režirao Petar Pejaković.
Scenografiju komada “Pazi, zebru gazi!” potpisuje Miloš Novaković, kostime je uradila Slađana Ilića a lutke je izradio Goran-Gonzo Moškov.
Pazi Zebru gazi - plakatEdukativni komad koji u osnovi ima bezbjednost saobraćaja, a predstava je rađena u formi burleske i sa učešćem dva klovna – gumaca Jelene Simić i Slaviše Grubiše.
“Iako je predstava rađena na šaljiv način, sa dosta pantomime, elemenata burleske, lutkarskim i cirkusnim elementima i slično, mi se u njoj bavimo jednom zapravo veoma ozbiljnom, čak i užasnom temom kakva je bezbjednost i kultura saobraćaja u Crnoj Gori. Potrudili smo se da tu ozbiljnu stvar na šaljiv i veseo način, približimo najmlađima i napravimo komad koji će, mislim, biti interesantan ne samo djeci već i odraslima”, kazao je Pejaković.
Glumci Jelena Simić i Slaviša Grubiša kazali su da je postavljanje nove predstave za njih bio veliki fizički izazov jer predstava nema teksta, već se svodi na fizički performans aktera.
“Zapitali smo se kako saobraćaj da djeci učinimo zanimljivim – odlučili smo, hajde da im odigramo sve što možemo da im odigramo i prikažemo sve situacije iz saobraćaj u kojima oni mogu da se nađu, sve one ispravne i pogrešne postupke, te da oni, zajedno sa nama kroz igru, dođu do pravog zaključka”, objasnila je Simić.
Cilj nam je da podignemo saobraćajnu kulturu a ovo je dosta ozbiljna, tužna, opasna, gotovo tragična tema. Mi o njoj pričamo razigrano, veselo i neobavezno: kroz cirkuske elemente, pantomimu, klovnovijadu, burlesku. Predstava je atraktivna i atipična sa puno novih elemenata a namijenjena je predškolskom i mlađem školskom uzrastu istakao je Pejaković.

 

Predstava Pazi zebru gazi

ULAZ JE SLOBODAN