Kraljevsko pozorište Zetski dom – Program za poneđeljak 07.aprila 2014.godine

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom će 07.aprila 2014.godine u 20h biti izvedena predstava “Enciklopedija izgubljenog vremena” Slobodana Šnajdera u režiji Lidije Dedović.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Branimir Popović, Jelena Nenezić Rakočević, Ana Vujošević, Tijana Bjelica, Dejan Ivanić, Gorana Marković, Zoran Vujović, Aleksandar Radulović, Emir Ćatović, Smiljana Martinović, Karmen Bardak. Asistent režije i jezičku adaptaciju je uradila Jelena Milošević, kompozitor je Aleksandar Radunović Popaj, kostimograf je Mateja Benedetti, scenograf Samo Jurečić, izrada maski Adin Rastoder.

Komad je priča o radniku na samrti Gregoru Samsu, radniku Željezare, koji je dobio otkaz. U njegov život dolazi smrt, a on je ubijeđen da može toliko da je osvoji da mu ona nadoknadi izgubljeno vrijeme. Smrt, očarana njime, uspijeva da samoj sebi dokaže da može da mu nadoknadi to izgubljeno vrijeme i Gregor Samsa dobija drugu šansu za svoj ponovni život koji je u stvari njegova iluzija i završna fatalna halucinacija pred smrt. U toj halucinaciji između života i smrti Šnajder britko i vrlo provokativno opisuje Samsovu unutrašnju halucinaciju neostvarenih i nerealizovanih težnji maloga čovjeka koji je prilično zgažen od sistema i društva.
Za predstavu je obezbjeđen i besplatan prevoz iz Podgorice, na parkingu tržnog centra Delta u 19h, sa povratkom sa Cetinja u 22h.