Kubanska grafika u Beranama

 

25.05.2011.
Berane, Galerija Centra za kulturu, 19h.

 

Izložba kubanske grafike

 

U srijedu, 25. maja sa početkom u 19 časova u galeriji Centra za kulturu u Beranama biće otvorena izložba kubanske grafike iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.
Na izložbi će biti prikazano 20 grafičkih listova koji su nastali tokom 80-ih godina prošlog vijeka, u periodu koji je poznat i kao »nova kubanska umjetnost«.

„Iako kroz izložene radove kubanski umjetnici ispituju stepen sopstvene ukorijenjenosti u medij grafike, pokazujući kreativan potencijal i ilustrujući potrebu za identifikacijom, treba imati na umu da se radi o djelima u kojima nema ekstremno drugačijih stavova, prevratničkih novina, krucijalnih pitanja u umjetnosti 80-tih, niti eksperimentisanja, novih tehnologija ili iskoraka ka graničnim poljima medija. Umjesto toga, autori su se iskazali u mirnim, oprobanim varijantama i u tehnološkom i u sadržajnom smislu. Tako ćemo se na litografijama i ksilografijama susresti sa prizorima iz prirode, svakodnevnim životom seljaka, portretima revolucionara, fantazmagoričnim kompozicijama, mistično-kontemplativnim vizijama, ličnim i patriotskim simbolima…”, zapisala je, između ostalog, u katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Izložbu će otvoriti Nađa Baković, savjetnik u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

ZA VIŠE INFORMACIJA O KUBANSKOJ GRAFICI
I SAMOJ IZLOŽBI U BERANAMA KLIKNITE NA LINK