„Liber De Belila“ predstavljena u Luštica Bay-u

 

Lustica Bay

Tivat, 31. avgust 2016.

Mjesto više tražilo se sinoć, na sceni Maslina bazena u kompleksu Luštica Bay, gdje je promovisana svojevrsna enciklopedija područja Krtoli, knjiga „Liber De Belila – Krtoljske priče“ autora Zorana Mujbegovića, kojom je na encikopledijski način, romanesknim dokumentarizmom na ćirilici i latinici predstavljena etnologija, duhovnost i tradicija ovog područja kao i priče o stvarnim ličnostima i događajima.

Krtoljske pricePromocija knjige čiji izdavač je Matica Boke, organizovana je u okviru literarnog programa međunarodnog pozorišnog festivala „Purgatorije“ a knjiga u dva toma štampana je u 700 primjeraka uz finansijsku podršku Luštica Bay-a i Opštine Tivat.

 “Luštica Bay kao projekat koji donosi preobrazbu ovog područja, našoj kompaniji nameće odgovornost i obavezu očuvanja i zaštite istorijskih vriujednosti, kulturoloških dobara, specifičnosti i jezičkih osobenosti ovog kraja. Podrškom projektima koje doprinose ovom cilju naša kompanija želi da skrene pažnju na važnost da se sačuvaju od zaborava temelji na kojima su ovdje građeni život i kultura. Tako smo pomogli i objavljivanje knjige Zorana Mujbegovića. Izdavački poduhvat relaizovan je u ponovljenoj saradnji sa NVO ”Matica Boke” sa kojom smo prošle godine štampali monografiju “Tivatski slikari”, rekla je Slavica Milić, izvršna menadžerka u marketingu kompanije Luštica Development koja realizuje projekat Luštica Bay.

Prema riječima Željka Komnenovića, predsjednika UO „Matica Boke“, knjiga ima više slojeva, a njen autor, inače, akademski slikar, dizajner, urbanista, ugostitelji, astrolog i izdavač objedinio je u knjizi sjećanja na odrastanje u Bjelilima prenoseći priče o krtoljskim običajima, kapetanima, ribanju, bokeljskim brodskim linijama i brodovima.

 

Promovija knjige Krtoljske price

 

„Kada se traži stolica više, promocija je uspjela. A to je večeras slučaj u ovom predivnom ambijentu Luštice Bay, novog modernog turističkog komplesa koji ovdje niče. Zanimljiv je taj koncept spoja starog i novog, priče Zorana Mujbegovića o starim Krtolima, koji žive u sjećanjima, i novih Krtola, modernih Krtola, o kojima će neki naredni Mujbegović pisati. Knjiga se može čitati kao arhivska građa ili kao roman. Ubjeđen sam da će ova knjiga naći mjesto na policama svake porodice u Krtolima. Ova knjiga donosi i zaboravljene običaje, recepte, crteže, rječnik krtoljskih izraza i mnogo toga. Matici Boke je bilo zadovoljstvo da realizuje ovaj projekat“, istakao je Komnenović.

Akademski slikar Vaso Stanjević podsjetio je da knjiga opisuje mjesta Bjelila, Gošići, Kostići, Radovići i Krtoli.

U tome krugu vrtio se sav naš svijet, svakog ljeta, kada bi ovo područje vrvilo od onih koji je život odveo iz rodnog mjesta, ali bi mu se u topla ljeta vraćali. Ova knjiga nekako čini pogled u natrag, ali u stvari Zoranova misao nosi poruku: Ne gledajte natrag, tamo ste već bili”, rekao je Stanjević.

 

Promovija knjige Krtoljske price 2

 

„Liber De Belila“ je skup različitih djelova istorije, tradicije, kulture i običaja naselja Krtoli na poluostvu Luštica u Boki Kotorskoj upetljanih u pripovijesti koje su se godinama, tačnije rečeno, cio moj život, slagale i taložile u mom biću, pa se samim tim može reći da su autori knjige više osoba a da sam ja uspio da sve to objedinim u jedan rukopis. Knjiga je objedinila i originalne zapise i dokumenta sa pričama i krtoljskom fantazmagorijom. Ovo je ciklična knjiga. Jednostavno bilo je lijepo biti u Krtolima. Ima još materijala za jedno tri takve knjige. Ali, mnogo bi bilo”, rekao je autor.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Ivana Starčević na gitari, a odlomke iz romana čitala je Sara Kostić.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + one =