“Ljubišini dani”

 

01. i 02. mart 2012.
Budva, Spomen dom “S. M. Ljubiša”
i Moderna galerija

 

Svečani program  povodom obilježavanja 190 godina
od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše

 

Povodom obilježavanja 190 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše, JU “Muzeji, galerija i biblioteka” Budva u saradnji sa Udruženjem Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” i JUSD “Crvena komuna” Petrovac organizuje svečani program Ljubišini dani.

Prvog dana tj. 01. marta 2012. godine (četvrtak) u 19 časova u prostoru Spomen doma Stefan M. Ljubiša biće otvorena izložba “Ljubišina pisma” autorke dr Mile Medigović Stefanović. Izložbu će otvoriti mr Božena Jelušić.

Radi se izložbi digitalno dizajniranih pisama koja je S. M. Ljubiša pisao Iliji Račeti, ondašnjem budvanskom načelniku i intimnom prijatelju. Prepiska je trajala u periodu 1870-1874. Pisma (39) se čuvaju u Univerzitetskoj bibliotecii “Svetozar Marković” u Beogradu.

Ovim pismima autorka je dodala i pismo Stefanovog sina Mitra iz Beča (1898) upućeno Karlu Franasoviću, ministru na raspolaganje u Beogradu. Ovo do sada javnosti nepoznato pismo čuva se u Istorijskom arhivu Šumadije u Kragujevcu. Sadržaj pisma odnosi se na Mitrovu bezuspješnu potragu da vrati književnu zaostavštinu koja mu je poslije očeve smrti pripala, a Mitar je ustupio 1888. godine kralju Milanu Obrenoviću.

U pratećem katalogu autorka izložbe je zapisala: “U epistolama budvanskom načelniku eksponirana je poetika Ljubišinog duha i vanredna sposobnost rasuđivanja o događajima čiji je bio savremenik i direktni učesnik. Privatni ton iz te vremenske dimenzije potvrdjivao je suverenost i nepokolebljivost prijateljstva, danas tako rijetkih ljudskih osobina. Ljubišino životno i političko iskustvo pretočeno je u emocionalne ovojnice karakternog pismopisca.”    

Pootvaranju izložbe, sa početkom u 19.30 časova, ženska vokalna grupa “Harmonija” iz Budve održaće koncert u prostoru Moderne galerije. Na repertoaru će biti budvanske i paštrovske pjesme.

Drugog dana, 02. marta 2012. godine, Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu “Drobni pijesak” predstaviće svoje najnovije izdanje, odnosno zbornik radova “Paštrovići (jezik i književnost)”, koji je izašao iz štampe početkom februara ove godine. Zbornik obuhvata radove sa istoimenog naučnog skupa koji je organizovan u okviru kulturne i naučne manifestacije  U počast Ljubiši, a povodom pedesetogodišnjice postojanja Udruženja. Rad skupa se odvijao u dva dijela, 5. aprila 2011. u Beogradu i 6. avgusta u Petrovcu. U publikaciju su osim radova saopštenih na skupu uvršteni radovi koji se bave istom tematikom i problematikom, kao i naknadno prispjeli radovi. Polovina radova u Zborniku posvećena je književnom stvaralaštvu Stefana M. Ljubiše.

O Zborniku će govoriti: dr Mila Medigović Stefanović, urednik, mr Božena Jelušić, Lucija Đurašković i Dušan Medin, sekretar redakcije.

Predstavljanje Zbornika biće odžanoj u Modernoj galeriji u Starom gradu sa početkom u 19 časova.