Međunarodni muzički festival A tempo – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

09. april 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

 Međunarodni muzički festival A tempo
– Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

U ponedjeljak, 9. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra biće otvoren XI Međunarodni muzički festival A tempo.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene kompozicije: Dvije epizode iz Rozamunde op.26 – Franca Šuberta, Koncert za violinu i orkestar br. 5 u A-duru – Volfganga Amadeusa Mocarta i Simfonija br. 45 u fis-molu – Franca Jozefa Hajdna.

Solističku dionicu u Koncertu za violinu i orkestar će tumačiti istaknuti violinista iz Švajcarske – Ilja Gringolc.
Koncertu će prethoditi Promocija povodom obilježavanja pet godina Euro Unit-a u Crnoj Gori koja će biti upriličena u Press Sali CNP-a u 19 časova.

 

Grigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi.
U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovskog filharmonijskog orkestra i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovskog orkestra, sa kojima je redovno nastupao kao dirigent i kao solista.
Učestvovao je u snimanju brojnih kamernih djela savremenih autora: Stravinskog, Bartoka, Mijoa, Kšeneka, Hačaturjana…
Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh.

 

Najmlađi pobjednik Međunаrodnog tаkmičenja “Premio Pаgаnini”, Iljа Gringolc studirаo je violinu i kompoziciju u Sаnkt Peterburgu sа Tаtjаnom Liberovom i Zan Metalidi i nа Džulijаrd školi sa Isakom Perlmanom. Jedаn je od dvаnаest mladih umjetnikа koje je Bi-Bi-Si uvrstio u svoj serijal Umjetnici nove generacije.
Ilja Gringolc je sarađivao sa orkestrima poput: Kamernog orkestra “Maler” pod upravom Klaudija Abada, Simfonijskog orkestra Sjevernonjemačkog radija iz Hanovera, NHK Simfonijskog orkestra japanskog radija, zatim, simfonijskim orkestrima iz Halea, Liverpula i Birmingema, Škotskim simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija, Simfonijskim orkestrom Sаo Pаola…. Ostvario je niz uspiješnih turneja širom svijeta.
U kamernim sastavima nastupa sa umjetnicima kao što su: Juri Bаšmet, Lin Hаrel i Dimut Popen, Vlаdimir Mendelson, Itаmаr Golаn, Mihail Pletnjov, Vadim Rjepin i dr. Osnivаč je Gudаčkog kvаrtetа Gringolc.
Osvojio je nagradu za CD sa kamernom muzikom Sergeja Tanjejeva i snimio tri diska zа Dojče Gramofon koji su dobili izvаnredne kritike.
Profesor je violine nа Visokoj školi za muziku u Bazelu. Tаkođe, angažovan je nа Krаljevskoj škotskoj аkаdemiji zа muziku i drаmu.