“Melodije borbe i pretvorbe” i “Pipi Dugačarapa”

 

JU “Grad teatar”
Budva, 04. 08. 2011. godine

 

 

Najava za program 25., jubilarnog, “Grada teatra” za petak, 5. avgust

 

 

U petak, 5. avgusta, sa početkom u 21 čas na Trgu pjesnika će nastupiti Predrag Lucić i Boris Dežulović izvodeći svoj kultni pjesničko-satirični performans “Melodije borbe i pretvorbe”.

PREDRAG LUCIĆ je rođen 1964. u Splitu. Svoje prve novine napisao i nacrtao 1971. da  bi se potom  odao hrvatskoj šutnji. Propjevao u Belai Bandu. Studirao kazališnu i radio-režiju. Pravio predstave po Splitu, Beogradu i Tuzli. Pokrenuo kazališnu radionicu Ulične ljubavi, pa stao. Za Feral počeo pisati 1985., a za Le Spizd 1988. Bio urednik i kolumnist Omladinske iskre, novinar Nedjeljne i Slobodne Dalmacije, suosnivač tjednika Feral Tribune, pokretač i urednik Feralove biblioteke. Od 2009. dnevni kolumnist Novog lista i autor Lirike utoke u beogradskom Betonu.

Objavio Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti (u koautorstvu s Borisom Dežulovićem), pjesmaricu Haiku haiku jebem ti maiku, knjigu pjesama Ljubavnici iz Verone, čitanku iz nastranih književnosti za prve razrede vojnih, vjerskih i civilnih škola Sun Tzu na prozorčiću, te čitanku za ponavljače povijesti u drugim razredima domoljubnih, poslovnih i trgovačkih škola Bezgaća povijesne zbiljnosti. Slijede Gusle u magli, za trećaše. Od njegovih je, Ivančićevih i Dežulovićevih tekstova Hasija Borić napravila i stotinjak puta izvela Feral Tribune Cabaret. S Dežulovićem od 2007. kanta i stihozbori u pjesničko-satiričkom kabareu Melodije Bljeska i Oluje, putujući po bivšim gradovima buduće Regije.

BORIS DEŽULOVIĆ je rođen 1964. u Splitu. Svoj prvi roman napisao 1974. da bi ga iste godine uništio. Svirao bas-gitaru u grupama Beethoven Band i Dugopoljska rupa. Studirao likovnu kulturu i povijest umjetnosti. Suosnivač, glumac, scenograf, pirotehničar i kaskader alternativnog kazališta Epicentar. Bio grafički urednik Omladinske iskre i pokrenuo satirični podlistak Le Spizd. Feralu se pridružio 1988. Novinar Nedjeljne i Slobodne Dalmacije i jedan od pokretača samostalnog tjednika Feral Tribune. Od 1999. kolumnist Globusa. Piše i za ljubljanski Dnevnik, banjalučke Nezavisne novine, beogradski Peščanik i e-novine, Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju. Objavio Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti (u koautorstvu s Predragom Lucićem), romane Christkind i Jebo sad hiljadu dinara, zbirku domoljubne poezije Pjesme iz Lore, knjigu priča Poglavnikova bakterija i libar izabranih kolumni Ugovor s đavlom. Slijede tri knjige kolumni s područja Paljevine SHS: Zločin i kazna (srpske), Crveno i crno (hrvatske), Rat i mir (slovenske). Od njegovih su Pjesama iz Lore i romana Jebo sad hiljadu dinara Borut Šeparović, Goran Ferčec i glumci Učilišta ZeKaeM-a stvorili predstavu Generacija 91-95. S Lucićem od 2007. pjeva i krasnoslovi u pjesničko-satiričnom kabareu Melodije Bljeska i Oluje, putujući po feudima buduće bivše Jugoslavije.

 

Iza Osnovne škole sa početkom u 21 čas će se održati drugo izvođenje predstave “Pipi Dugačarapa” u režiji Nikole Vukčevića a po poznatom tekstu Astrid Lindgren na ovogodišnjem festivalu. Ovo je još jedna od uspješnih koprodukcija festivala “Grad teatar” iz 2000. godine, rađena u saradnji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice.

U predstavi igraju: JELENA NENEZIĆ, IVONA ČOVIĆ, BRANKO ILIĆ, BOJANA KNEŽEVIĆ, PAVLE ILIĆ, MARTA PIĆURIĆ, ŽELJKO RADUNOVIĆ, STAŠA TOMAS, VESNA VUJOŠEVIĆ, DEJAN ĐONOVIĆ, ZOJA BEĆOVIĆ i IVO VUKČEVIĆ.

Povodom 25-godišnjeg jubileja “Grada teatra” zarad najmlađe publike koja će pratiti dešavanja na ovom i svim drugim pozorišnim festivalima i u budućnosti, ulaznice za ovu predstavu se neće naplaćivati.