Nagrade Bijenala crnogorskog teatra 2012

 

 

Žiri Bijenala crnogorskog teatra u sastavu Blagoje Stefanovski, Dragana Čolić Biljanovski, Barbara Orel, Slobodan Danko Selinkić i Petar Pejaković nakon odgledanih predstava ponuđenih u tri selekcije  zapaža da crnogorsko pozorište odlikuje glumačko i rediteljsko sazrijevanje, repertoarsko bogatstvo  izvedenih predstava, producentska intuicija, nove rediteljske ideje, scensko tehnička opremljenost i izuzetna otvorenost ka protoku novih ideja i saradnja sa umjetnicima iz regiona, što crnogorsko pozorište danas pozicionira u visoko profesinalno i reprezentativno pozorište u regionalnom i evropskom kontekstu.

 

SELEKCIJA

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU

Harmonija, cjelovitost i jedinstvo u svim aspektima  predstave KONTE ZANOVIĆ    opredjelili  su žiri da većinom glasova  odabere   predstavu “Konte Zanović”  kao najbolju predstavu na Bijenalu crnogorskog teatra.  Smatramo da  predstava “Konte Zanović” hrabro i autoironično istražuje  mentalitet  kao univerzalnu komponentu kulture.  Zagonetka Konte Zanović je istovremeno i radost življenja  kako u lokalnom, tako i u globalnom kontekstu.

NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU

Nagrada za najbolju režiju – koja intuitivno, eklektički i autosarkastično iščitava fragmentarnu dramu o tranzicionom vremenu kao vremenu bez kraja, i scenski začudno je opredmećuje kao apsurd u kojem treba istrajavati – jednoglasnom odlukom žirija dodjeljuje se Lidiji Dedović za režiju predstave „Enciklopedija izgubljenog vremena“.

NAGRADA ZA DOMAĆI DRAMSKI TEKST

Žiri jednoglasno dodjeljuje nagradu za domaći dramski tekst Slobodanu Šnajderu za dramu „Encikopedija izgubljenog vremena“, koja angažovano i na savremeni način tretira političko i koja u vremenu neoliberlizma postaje tranzicijska opera.

NAGRADA ZA GLAVNU ŽENSKU ULOGU

Dodjeljuje se jednoglasno Nadi Vukčević za širok raspon glumačkog izraza, koji se prostire od suptilnog i detajlno psihološki obrađene (oblikovane) slojevite uloge Mirjane u predstavi “Lasice” do velikopoteznog teatralnog erosa, ekspresivno i ekscesno izraženog u postdramskoj obradi  predstave “Rasprava”.

NAGRADA ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU

Dramski umjetnik koji svojom glumačkom strašću  može da udahne život plejadi likova klasične i savremene,  domaće i svjetske drame  koji nas zasmiju i rasplaču i iznad svega uzbude i ostanu da žive u nama,  inspirišu naša osjećanja i misli , jednoglasnom odlukom žirija dodjeljuje se  glumcu    Srđanu  Grahovcu  za uloge   u predstavama  “Enciklopedija izgubljenog vremena” i  “Revizor”.

NAGRADA ZA NAJBOLJU EPIZODNU ULOGU

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu – u kojoj se obiljem neverbalnih i duhovitih sredstava, istovremeno ekspresivno i decentno, u kontrapunktu izgrađuje lik usahle starice koja iskri istinskom vitalnoću – jednoglasno se dodjeljuje Jeleni Simić za lik Marice u predstavi „Lukrecija ili Ždero“.

NAGRADA ZA AUTORA SARADNIKA

Dodjeljuje se jednoglasno scenografu Branku Hojniku za scenografiju u predstavi Vjera, ljubav, nada. Scena sugestivno stvara atmosferu cjelokupnog pozorišnog događaja i radikalnom selekcijom scenskih znakova postiže totalitet dehumanizovanog svijeta.

NAGRADA ZA AUTORA SARADNIKA

Dodjeljuje se jednoglasno kompozitoru Ljupčetu Konstantinovu za muziku u predstavi “Konte Zanović”, koja povezuje sve znakovne sisteme predstave u koherentnu cjelinu i uspostavlja se kao novi akter, koji usmjerava postdramsku strategiju predstave.

NAGRADA ZA AUTORA SARADNIKA

Dodjeljuje se jednoglasno  Sandri Dekanić za kostimografiju u predstavi “Rasprava”. Kostim u autorstvu Sandre Dekanić daje lakoću predstavi “Rasprava”, lakoću dijaloga između Marivoja i Frljića. Uspostavlja se kao prostor igre i snažan je oslonac karakterizaciji likova.

SPECIJALNO PRIZNANJE

Žiri jednoglasno dodjeljuje glumačkom paru Kristini Stevović i Mišu Obradoviću za predstave “Vjera, ljubav, nada” i “Lukrecija iliti Ždero”. U ovim predstavama potvrđuju osobenost glumačke transformacije i vrhunskog artizma koji se ogleda  u rasponu široke scenske igre od tragedije do stila renesasnog tipa Comedia  dell arte.

 

SELEKCIJA PLUS

Žiri većinom glasova, Nagradu u Selekciji Plus dodjeljuje predstavi “Nesporazum” Narodnog pozorišta u Beogradu.  Kamijev “Nesporazum” pročitan je u ključu moderne tragedije, koji ovu predstavu sa svim njenim akterima visoko pozicionira  kao smjeli repertoarski potez.

 

SELEKCIJA OFF

Nagrada za autorsko ostvarenje u Slekciji Off žiri većinom glasova dodjeljuje  glumcu Dušanu Kovačeviću za ulogu u predstavi “Maćado”.  Dušan Kovačević  šarmantnom, duhovitom glumačkom interpretacijom oživljava ideju koja njemu i “društvu iz kraja” treba da donese blagostanje. Istovremeno Kovačević kreacijom  doprinosi jačanju nezavisne pozorišne produkcije.