Narodni muzej Crne Gore – Noć muzeja i Međunarodni dan muzeja 2016. godine

 

Narodni muzej Crne Gore

 
 

U okviru obilježavanja Noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja Narodni muzej Crne Gore će 14. i 16. maja organizovati sljedeće aktivnosti:

 

 14. maj, 19 h, Otvaranje izložbe Arno Fišer – Fotografije

Organizator: Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Gete Institutom iz Beograda i Institutom za veze sa inostranstvom (ifa) iz Štutgarta

            Mjesto događanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

            Izložba će biti otvorena za posjetioce do 14. 6. 2016. godine.

 

Arno Ficher - 2

 

Arno Fišer – Fotografije

Izložba Instituta za veze s inostranstvom (ifa) obuhvata 139 fotografija Arna Fišera (1927–2011), jednog od najznačajnijih fotografa druge polovine 20. vijeka, pružajući tako pregled njegovog izuzetnog stvaralačkog opusa. Crno-bijele fotografije Arna Fišera snažno su uticale na generacije fotografa, ne samo u Istočnoj i Zapadnoj Njemačkoj, već i šire.

Izložba nudi uvid u različite faze Fišerovog stvaralaštva, polazeći od ranog ostvarenja, foto eseja Situation Berlin („Situacija u Berlinu”) koji obuhvata seriju fotografija koje dokumentuju društvenu, kulturnu i političku situaciju u gradu koji je u to vrijeme bio podijeljen na četiri sektora. Objavljivanje ovog rada u publikaciji sa fotografijama zabranjeno je nakon podizanja Berlinskog zida 1961. godine.
Zatim slijede radovi za istočnonjemački kulturni i modni časopis „Zibile”, fascinantni portreti slavnih ličnosti, poput Marlene Ditrih, kao i brojne slike s putovanja po zemlji i inostranstvu, između ostalog iz Indije, Afrike i Njujorka.
Posljednji segment izložbe sadrži niz polaroidnih snimaka iz bašte Arna Fišera. Mrtve prirode i detalje biljaka, kamenja, alata i namještaja, koji su nastajali trideset godina, umjetnik je grupisao u serije triptiha koji se ne uklapaju ni u kakav strogi hronološki niti formalni kontekst, a u kojima je koncentrisana suština njegovog odnosa prema motivu koji obrađuje.

Koncept izložbe napravio je Matijas Flige u saradnji sa autorom.

 

Arno Ficher - 1

 

14. maj, 20 h, Otvaranje izložbe Zorana Naskovskog Smrt u Dalasu / dokumenti 2000–2016.

            Mjesto događanja: Galerija Atelje DADO

            Izložba će biti otvorena za posjetioce do 7. 6. 2016. godine.

            Kustoskinja izložbe: Ljiljana Karadžić

 

Smrt u Dalasu - 1

 

14. maj, 20:30 h ispred Ateljea DADO nastup džez benda MP-trio.

 

Zoran Naskovski – Smrt u Dalasu  / dokumenti 2000–2016 

Video instalacija Smrt u Dalasu Zorana Naskovskog obilježila je kraj devedesetih godina na umjetničkoj sceni Srbije, a cijelu narednu deceniju, pa sve do danas izlagana je u najprestižnijim institucijama i muzejima u svijetu. U svojoj video instalaciji Smrt u Dalasu, Zoran Naskovski predstavlja fascinantnu reinterpretaciju događaja oko atentata na američkog predsjednika Džona Kenedija 1963. godine. Naskovski spaja kultne i rijetko viđene arhivske video snimke sa guslarskom pjesmom koja prepričava vijesti u duhu slovenske tradicije usmenog predanja. Od 12. marta 2003, kada je izvršen atentat na srpskog premijera Zorana Đinđića, ovaj rad Zorana Naskovskog je poprimio dodatnu, prvobitno neplaniranu, tragičnu dimenziju.

Na izložbi u Cetinju u okviru instalacije biće predstavljeni i dokumenti (2000-2016.) koji se odnose kako na širi kontekst samog rada, tako i na recepciju rada u lokalnoj sredini koji ukazuju na niz manipulacija kako u medijima, tako i u okviru umjetničkih institucija.

BIOGRAFIJA

Zoran Naskovski jedan je od vodećih srpskih savremenih umjetnika. Radi u širokom rasponu medija koji uključuju video, instalaciju, performans, fotografiju, veb projekte, itd. Njegovi radovi izlagani su kako na srpskoj umjetničkoj sceni tako i na brojnim međunarodnim izložbama u muzejima i institucijama kao sto su: Whitney Museum u Njujorku, Andy Warhol Museum u Pitsburgu, Wexner Center u Ohaju, Berkeley Art Museum/Pacific Film Archive u Berkliju, the Williams College Museum of Art u Vilijamstonu the Katzen Arts Center u Vašingtonu, Tate Britain u Londonu, Centre Georges Pompidou u Parizu, Hamburger Bahnhof u Berlinu, Fridericianum Kassel u Kaselu, MACRO u Rimu, Moderna Museet u Stokholmu, Kunsthalle Wien u Beču, the Neue Galerie Graz u Grazu, Ludwig Museum u Budimpešti, the National Gallery u Tirani itd. Učestvovao je 2007. godine na centralnoj izložbi 52. Bijenala u Veneciji „Think with the Senses – Feel with the Mind. Art in the Present Tense”.

 

Smrt u Dalasu - 2

 

 16. maj, 12 h, Otvaranje izložbe FOTODOKS – Past is Now

Organizator: Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Gete institutom iz Beograda, FOTODOKS Minhen u saradnji sa Gradskim muzejem Minhen i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu Minhen, uz podršku partnera Fotodoks-a: Fedrigoni, Inova Art, Tirol, Longo

www.fotodoks.de

Kustoski tim izložbe: FOTODOKS Minhen

Mjesto događanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 10. 6. 2016. godine.

Nakon otvaranja izložbe održaće se stručno vođenje kroz izložbu Arno Fišer – Fotografije i izložbu Past iz Now. O izložbama će govoriti prof. fotografije na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje i umjetnik Lazar Pejović.

 

Past is Now - 1

 

FOTODOKS – Past iz Now 

Past is Now - 2Izložba Past is Now, sadržinski je koncipirana od strane kustoskog tima FOTODOKS Minhen. Izložba je 2015. godine predstavljena u Gradskom muzeju u Minhenu, a uz podršku Gete Instituta gostuje u zemljama bivše Jugoslavije tokom ove i naredne godine: Sarajevo, Zenica, Trebinje, Cetinje, Beograd, Ljubljana, Zagreb, Priština…

Koncept izložbe baziran je na odnosu prema istoriji i društvenoj stvarnosti, fokusirajući se na period od pada Berlinskog zida i raspada Jugoslavije do danas. Izložba obuhvata fotografije, slike i video radove 18 umjetnika od kojih je dio iz Njemačke, dio iz zemalja bivše Jugoslavije. Ona pruža uvid u  raznovrsnost pozicija i stanovišta s kojih daju odgovore na pitanje potencijala prošlosti u sadašnjosti, ispituju ulogu dokumentarne fotografije i medija, i načine interpretacije i reinterpretacije istorijskog narativa.

www.fotodoks.de 

  • Ulaz slobodan za sva dešavanja.