Narodni muzej Crne Gore – Samostalna izložba Petra Delijevića

 

Narodni muzej Crne Gore

 
 

Samostalna izložba Petra Delijevića

 

Iza

 

 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Galerija Atelje DADO, Cetinje

Kustoskinja: Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti

Otvaranje izložbe: petak, 9. septembar 2016. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 09. septembar – 28. septembar 2016.

 

U petak, 9. septembra sa početkom u 20 časova u Ateljeu Dado biće otvorena samostalna izložba Petra Delijevića „Iza“. Na izložbi će biti predstavljene monumentalne digitalne grafike koje su nastale softverskom obradom umjetnikovih manuelnih crteža malog formata.

 

rad-petra-delijevica

 

U katalogu koji prati izložbu, Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: „Crteži neobične spektakularnosti, složeni poput fuga, nastaju beskonačnom recirkulacijom i rekombinacijom jednog elementa, geometrijskog tijela, kvadra iz koga se, kao iz energetskog jezgra, razvija cijela kompozicija. Tako kvadar, kao modul, sempl, kroz repeticiju i invenciju istovremeno, postaje konstitutivni element čitavog rada. Koncentrisanim i samozaboravnim crtanjem, u ponavljajućem ritmu iz koga ne izlazi, a koji možda može biti preuzet iz elektronske muzike, ali i mantri ili šamanskih rituala, umjetnik, zadržavajući bazični jezik i purizam, stvara začudne, polifonične forme. Ove forme podsjećaju na složene arhitektonske konstrukcije, nerješive matematičke probleme, simboličke ornamente, kodirane zapise nestalih civilizacija, vizije u transičnim stanjima.“

Petar Delijević je rođen 27.10.1983. godine u Nikšiću.

Diplomirao je na Fakultetu Likovnih Umjetnosti u Beogradu, grafički odsjek u klasi profesora Dragana Momirova. Završio je master studije na Fakultetu za Umetnost i dizajn u Beogradu u klasi profesora Vladimira Radišića.  Dobitnik je Nagrade za inovativan pristup crtežu na 48. Hercegnovskom zimskom salonu 2015. godine. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama i do sada imao četiri samostalne izložbe, u Beogradu, Podgorici i Nikšiću.

Ulaz slobodan.

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + two =