NB „Radosav Ljumović“ – Izložba knjiga L E G A T Đorđa Nikprelevića

 

Znak biblioteke Radosav ljumovic Podgorica

Da je vjecna Crna Gora

 
 

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ priredila je

izložbu knjiga

L E G A T

Đorđa Nikprelevića

 

U galerijskom prostoru Biblioteke postavljena je izložba knjiga iz posebnih fondova Biblioteke, kojom prezentiramo vrijedan legat. Izložba će trajati dvadeset dana.

ĐORĐE NIKPRELEVIĆ je rođen 1935. godine u Zatrijepču – Podgorica. Završio je osnovnu školu u rodnom mjestu, Gimnaziju u Podgorici, Pravni fakultet u Novom Sadu, a postdiplomske studije na Sveučilištu u Zagrebu.

Nekoliko godina je radio u privredi kao samostalni referent, zatim u opštinskim organima kao pravni referent, poreski inspektor i rukovodilac Službe društvenih prihoda u SO Titograd. Obavljao je i dužnost glavnog republičkog inspektora.

Objavljivao je u raznim listovima i časopima članke iz oblasti ekonomije i prava. Učestvovao je na mnogim savjetovanjima i simpozijumima. Objavio je vrlo značajnu knjigu iz istorije malisorskog naroda: Ustanak u Malesiji 1911. godine (Podgorica, 2001).

Fond knjiga, koje su njegova kćerka i sin poklonili Biblioteci, čine uglavnom knjige iz istorije albanskog i crnogorskog naroda.

Legat je testamentom zavještan poklon biblioteci: cjelokupna privatna biblioteka. Na taj način dobijene zbirke vode se kao posebni fondovi.