NB “Radosav Ljumović” Podgorica – Predstavljanje knjige “DRAME” Vaska Raičevića

 

Znak biblioteke Radosav ljumovic Podgorica

 

 

Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” Podgorica organizuje predstavljanje knjige “DRAME” Vaska Raičevića u srijedu, 27. aprila, u 20 sati, u sali na posljednjem spratu Biblioteke.

O knjizi će, pored autora, govoriti književnica Dragana Tripković. Promocija knjige biće i povod za razgovor o aktuelnoj pozorišnoj sceni u Crnoj Gori i crnogorskom dramskom pisanju.

Raičevićeva knjiga sadrži tri dramska teksta ovog autora, sabrana u jedno izdanje. Drama “Dobra smrt” postavljena je u Crnogorskom narodnom pozorištu, kao i u pozorištu grada Toboljsk u Rusiji. Vasko Raičević je radio kao dramaturg na više pozorišnih komada, među kojima su “Ljubav, vjera, nada” u CNP-u, kao i na projektu “Život na pauzu”, u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK).

Vasko Raičević rođen je u Podgorici 1979. godine. Osnovne i specijalističke studije dramaturgije završio na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti. Komad “Dobra smrt” postavljen u CNP-u u režiji Filipa Grinvalda. Isti komad postavljen je i u ruskom gradu Toboljsk, u režiji Pavela Zobnina. Sa komadom “Kalina proces” pobijedio je na konkursu za najbolji crnogorski savremeni dramski tekst 2012. godine. Koautor je komada “Poglavlja 23 i 24”, izvedenog na FIAT-u u Podgorici, i autor teksta “Kuća za rušenje” izveden u okviru projekta “19. decembar – dan poslije” u produkciji ATAK-a. Drame su mu prevođene na engleski, ruski, slovenački i poljski jezik. Kratke priče objavljivao je u časopisu Ars. Radio kao asistent na predmetu Dramaturgija na cetinjskom FDU. Trenutno je asistent na predmetu Antička književnost na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Za izdavača ove knjige ispred OKF-a potpisana je Dragana Tripković, koja je ujedno i urednik ovog izdanja, a ispred CDNK izdavač je Milorad Popović.