NB „Radosav Ljumović“ – Predstavljanje knjige “RAT ZA ENCIKLOPEDIJU”

 

Znak biblioteke Radosav ljumovic Podgorica

 
 

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica

organizuje predstavljanje knjige

 

RAT ZA ENCIKLOPEDIJU

autora

Velimira VISKOVIĆA

 

 

 

Učestvuju:

prof. dr Vanda BABIĆ, profesor Sveučilišta u Zadru

Ana VUKSANOVIĆ, sekretarka Hrvatskog nacionalnog vijeća

Dimitrije POPOVIĆ, slikar i

autor

Medijator: Nebojša KNEŽEVIĆ

 

Velimir VISKOVIĆ (1951) jedan je od najznačajnijih savremenih hrvatskih književnih kritičara. Diplomirao je 1973. godine jugoslovenske jezike i književnost te komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1976. kontinuirano radi u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža“ kao urednik i glavni urednik. Bio je član Uređivačkog kolegija više leksikografskih edicija, kao i glavni urednik prve hrvatske enciklopedije personalnog tipa, trotomne „Krležijane“. Od 2002. do 2012. bio je glavni urednik četvorotomne Hrvatske književne enciklopedije. Sada je glavni urednik „Biografskog leksikona hrvatskih pisaca“.

Uz leksikografski i književnoistorijski rad, Visković se permanentno bavi i književnom kritikom. Bio je stalni kritičar i kolumnista vodećih hrvatskih i jugoslovenskih listova: „Vjesnik“, „Danas“, „NIN“, „Politika“, „Feral“…

Objavio je knjige: Mlada proza, Pozicija kritičara, Sukob na Ljevici, Krležološki fragmenti… te antologiju Nova hrvatska proza (1988).

Za književni i leksikografski rad primio je brojne nagrade: Nagradu Mate Ujević za leksikografiju, Nagradu A. G. Matoš za kritiku…

Rat za enciklopediju je o tome kako je nastajala „Hrvatska književna enciklopedija“, o brojnim preprekama, ali i brojnim osporavanjima na koje je nailazila.

 

 

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22,

četvrtak, 19. novembra 2015.godine, 19h