NB „Radosav Ljumović“ – Predstavljanje zbirke poezije “POETSKA BAŠTA” Dragiše JOVOVIĆA

 

Znak biblioteke Radosav ljumovic Podgorica

 

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica

i

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica

organizuju predstavljanje zbirke poezije

 

 

POETSKA BAŠTA

autora

Dragiše JOVOVIĆA

 

 

Učestvuju:  

Jadranka ĐERKOVIĆ, u ime izdavača

prof. dr Sofija KALEZIĆ-ĐURIČKOVIĆ

mr Svetlana ČABARKAPA i

autor

 

Medijatorka: Vesna ŠOŠKIĆ

 

DRAGIŠA JOVOVIĆ – piše poeziju i prozu za djecu i odrasle, drame, aforizme, epigrame. Pjesme i priče su mu zastupljene u više antologija, školskih udžbenika i almanaha u zemlji i inostranstvu. Prevođen je na španski, makedonski, slovenački, esperanto, ruski, turski, ukrajinski, bugarski, rumunski, engleski, njemački, albanski, grčki i francuski jezik.

Knjige “Ples sa vjetrom” i “Kopač zlata” su u Sofiji prevedene na bugarski jezik. Knjiga “Kopač zlata” je takođe u Sofiji sa bugarskog jezika prevedena na rumunski, španski, turski, ruski, engleski i grčki jezik.

Jovovićevo literarno stvaralaštvo predstavljeno je u Frankfurtu na Majni, Beču, Budimpešti, Temišvaru, Bukureštu, Istambulu, Solunu, Velikom Trnovu, Gabrovu, Dimitrovgradu, Sofiji, Šumenu, Perniku, Kubratu, Elin-Pelinu, Tuzli, Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu, Bajinoj Bašti, Lovćencu kao i u mnogim gradovima u Crnoj Gori. Bio je član redakcija i izdavačkih savjeta u nekoliko listova, a neke je i uređivao. Bavi se prevođenjem sa bugarskog i ruskog jezika. Sekretar je Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade, i sekretar Udruženja književnih prevodilaca Crne Gore. Bavio se sportom i bio sportski radnik, za što je dobio više značajnih priznanja.

Objavljena djela: “Da se pitam” (Podgorica, 1993); “Koncert na obali” (Podgorica, 1995); “Zavrzlamke” (Podgorica, 1997); “Kopač zlata” (Beograd, 1998); “Prokleto žensko” (Beograd, 1998); “Između redova” (Podgorica, 2000); “Ples sa vjetrom” (Podgorica, 2001); “Nemoj nam nos okinut” (Podgorica, 2003); “Sunčeve pregršti” (Podgorica, 2004); “Mali lovac” (Podgorica, 2006); “Jedra malog mornara” (Podgorica, 2008); “Pećina duhova” (Podgorica, 2011); “Poetska bašta” (Podgorica, 2016)

 

 

 

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22,

četvrtak, 24. novembra 2016. godine, u 19h

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 1 =