Ne daj se, Ines – Održan posljednji program ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike

 

Logo KotorArt-a

 
 

Posljenji program ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike održao se 17. avgusta 2016. godine. Na Ljetnjoj pozornici, sa početkom u 22 sata nastupio je poznati glumac Rade Šerbedžija u „tandemu“ sa gitaristom Miroslavom Tadićem.

Kao jedan od najpoznatijih glumaca u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, Šerbedžija je ostvario uloge u više od šezdeset domaćih filmova, među kojima su: Gravitacija, B. Ivande, Crveno klasje, Ž. Pavlovića, Variola vera, G. Markovića, Zadah tela, Ž. Pavlovića, Bravo maestro, R. Grlića, Život je lep, B. Draškovića, San o ruži, Z. Tadića. Tokom decenije provedene u Londonu (1993–2003) ostvario je uloge u stranim filmovima Prije kiše, M. Milčevskog  i Svetac, F. Nojsa, Praški duet, R. Sajmona, Sneč, G. Ričija, Nemoguća misija 2, Dž. Vua, a nakon selidbe u Los Anđeles 2003. godine, gdje i danas živi i radi, snimio je više od četrdeset filmova, među kojima su Na nišanu, A. Fukue, Hari Poter i relikvije Smrti, D. Jejtsa, Posrednik, Dž. Galoa, U zemlji krvi i meda, A. Žoli. Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim festivalima: dvije Zlatne arene (Pulski filmski festival), Gran pri i Car Konstantin (Filmski susreti, Niš), Zlatni lav (Filmski festival, Venecija), Marcus Aurelius za najboljeg glumca (Filmski festival, Rim).

Miroslav Tadić, gitarista, kompozitor, improvizator i pedagog, završio je muzičku edukaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon studija u Italiji i rodnoj Jugoslaviji. Nastupao je i snimao albume sa velikanima svjetske muzičke scene kao što su ansambl Losanđeleske opere i Plasido Domingo, Londonski simfonijski orkestar, Markus Štokhauzen, Dušan Bogdanović, Marija Žoao, Džek Brus, Vlatko Stefanovski, Jadranka Stojaković, Teodosij Spasov. Tadićev jedinstven pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na mješavini brojnih muzičkih stilova kao što su barok, klasicizam, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska muzika. Do sada je snimio preko trideset diskova za izdavačke kuće širom svijeta (CMP, MA Recordings, Enja, Croatia Records, Sony BMG), uz redovne pohvale publike i kritičara. Pisao je muziku za veliki broj eksperimentalnih i kratkometražnih filmova, kao i za u svijetu nagrađivani film 72 dana, Danila Šerbedžije. Od 1985. godine profesor je gitare na Kalifornijskom umjetničkom institutu u Los Anđelesu.

Nakon koncerta Rade je izjavio: “Izuzetno sam zadovoljan koncertom. Publika je divno reagovala. Konstantno mi nedostaje teatar, zato ovakve ugođaje i pravim. Miroslav i ja smo na ideju za ovaj nastup došli sasvim spontano dok smo u toplini doma svirali i pjevali. Dobro je zvučalo, pa smo to željeli podijeliti sa ljudima. Čestitam organizacionom timu KotorArt festivala koji je fantastičnu ideju sproveo u djelo.”

Sponzor koncerta bila je Coca – Cola.

 

Za sve one koji nijesu prisustvovali, evo fantastičnih fotografija Duška Miljanića koje će vam dočarati djelić atmosfere sa ovog nastupa.

 

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + 6 =