Nikšić – Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

Niksicko pozoriste

 
 

Nakon ljetnje pauze Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti u Nikšiću, u subotu, 26. septembra u Sali Nikšićkog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Na koncertu kojim će biti otvoren jubilarni deseti  Nikšić Gitar festival, orkestar će pod upravom dirigenta Grigorija Kraska interpretirati kompozicije: Simfoniju broj 8 u F-duru – Ludviga van Betovena, Koncert za gitaru i orkestar „Aranhuez“ – Hoakina Rodriga i Drugu valcer sekvencu iz Kavaljera sa ružom – Riharda Štrausa.
Solističku dionicu u Rodrigovom Koncertu će tumačiti gitarista iz Italije, David Đovani Tomasi, pobjednik prošlogodišnjeg Nikšić gitar festivala.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

Grigorija Krasko je diplomirao je na Konzervatorijumu Gnjesinih u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjet­skog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solista i koncertmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.
Od 2008. godine postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog or­kestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

David Đovani Tomasi  (1991, Pavia, Italija) završio je Konzervatorijum u Novari u 18. godini. Kao dobitniku nacionalnog priznanja za umjetnost 2011. godine, omogućeni su mu nastupi širom Italije i stručna usavršavanja na Institutu za kulturu Italije u Parizu i akademiji Čigijana u Sijeni.
Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističu prve nagrade na: Emilio Pujol u Italiji, Groznjan u Hrvatskoj, Ferdinando Carulli u Italiji, kao i prva nagrada na IX Međunarodnom takmičenju Nikšić gitar fest.
Redovno nastupa u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Austriji.

Crnogorski simfonijski orkestar nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju. Ubrzo je ovaj ansambl postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na gotovo dvije stotine koncerata u zemlji i ino­stranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska) sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom su između ostalih nastupali istaknuti umjetnici: Monserat Kaba­lje, Miša Majski, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Simon Trpčeski, Denis Šapovalov, Darinka Matić-Marović, Stefan Milenković, Bojan Suđić…