„Nojeva barka“ na festivalu „Mini poletje“ u Ljubljani

 

 

 

Predstava „Kod Nojeve barke u osam“ (5+), u produkciji Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, biće igrana u nedjelju, 27. avgusta 2017. godine, u 18 sati u Mini teatru u Ljubljani, u okviru 19. izdanja Internacionalnog pozorišnog festivala „Mini poletje 2017“. Maštovitu i uzbudljivu pingvinsku pustolovinu režirao je slovenački reditelj Robert Valtl prema tekstu savremenog njemačkog autora Urliha Huba.

 

 

Festival Mini  poletje“, u organizaciji Mini teatra, međunarodna je ljetnja manifestacija za djecu posvećena lutkarstvu i pozorištu. Održava se od 1999. godine u Ljubljani svake nedjelje od početka do kraja ljeta. Festival je vremenom stekao veliki međunarodni ugled, uz pozitivne kritike stručne javnosti i izuzetno veliki broj gledalaca svih uzrasta. Različiti jezici, različite tehnike i raznorodni pristup umjetnosti postavili su međunarodni festival „Mini poletje“ među događaje koji doprinose bogatijem kulturnom pejzažu i Ljubljane i Slovenije.  Ove godine festival je počeo 22. juna, a završava se 27. avgusta upravo gostovanjem naše predstave.   

Rafiniranog stila, sa puno humora, Hubov komad „Kod Nojeve barke u osam“ slovi za jedno od najvećih evropskih otkrića za najmlađu publiku u posljednje vrijeme. Riječ je o zabavnoj i poučnoj priči o biblijskom Potopu, koja je ujedno i himna prijateljstva, solidarnosti i tolerancije. Junaci predstave su tri pingvina koji su spletom okolnosti, putem goluba, dobili vijest o Potopu koji će zadesiti planetu. Tu je, naravno, i Noje, starac sa dugom sijedom bradom, koji se u osam sati uveče sprema da na barku ukrca po dva predstavnika od svake žive vrste, kako bi negdje daleko izgradio novi i bolji svijet. Dva prijatelja pingvina ne žele da ostave trećeg, najmlađeg, pa ga domišljato u koferu ukrcavaju na barku punu životinja… 

Igraju: Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović. 

Autorski tim, pored reditelja Valtla, čine još: Natalija Vujošević (scenografkinja), Tijana Todorović (kostimografkinja), Nemanja Bečanović (kompozitor), Slavka Nelević (koreografkinja), Miha Horvat (dizajner svijetla), Đorđe Krivokapić (prevod teksta).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 + seventeen =