Pasaži iz Bara – Autorsko književno veče Gorana Gocića

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

U neđelju, 20. jula 2014. godine, u 21h, u Dvorcu kralja Nikole u Baru, održaće se autorsko veče najnovijeg laureata prestižne, jubilarne, 60-e NIN-ove nagrade za najbolji roman u prošloj godini, Gorana Gocića – književnika, slobodnog novinara i filmskog kritičara iz Beograda. Njegova sagovornica i moderatorka programa je dr filoloških nauka i profesorica u barskoj Gimnaziji Gordana Leković – autorka brojnih eseja iz lingvistike, kritičkih tekstova i ogleda iz književnosti, a uvodničarka u autorsko veče je Mila Čordašević.

Goran Gocić rođen je u Užicu, a anglistiku je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu i magistrirao medije i komunikacije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Radio je kao novinar i urednik u tridesetak značajnih medijskih kuća, kao u zemlji, tako i u inostranstvu. Jedan je od autora dva zbornika o masovnoj kulturi Degradirana moć: Mediji i kosovska kriza (2000) i Želimir Žilnik: Iznad crvene prašine (2003), koji su objavljeni na više jezika. Objavio je studije: Endi Vorhol i strategije popa (1997/2012) i Emir Kusturica: Kult margine (2001/2006). Autor je dugometražnih dokumentarnih filmova Bloody Foreigners (2000) i Balkanski dnevnik: Bugarska (2010). Radovi su mu do sada prevedeni na deset jezika.

Goran Gocić je dobitnik više nagrada za svoje eseje, a roman prvijenac naslovljen Tai ovjenčan je NIN-ovom i nagradom Miloš Crnjanski. Za razliku od ovog ljubavnog, epistolarnog romana u pismima, koji sadrži elemente autobiografskog, autor piše drugi roman pod naslovom Posljednja stanica Britanija, koji opisuje život srpskih emigranata na Zapadu.

 

Goran Gocic

 

Fotografija Gorana Gocića preuzeta sa sajta www.slobodnaevropa.org