Pasaži iz Bara – Autorsko veče Mihajla Pantića

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Književni program Pasaži iz Bara, na ovogodišnjem Barskom ljetopisu, nastavlja se u petak, 08. avgusta u 21:00h, kada će se, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, održati autorsko veče posvećeno univerzitetskom profesoru iz Beograda Mihajlu Pantiću -jednom od vodećih savremenih srpskih proznih pisaca, esejisti i književnom kritičaru, te antologičaru i uredniku u izdavačkim kućama i časopisima. Njegova sagovornica je Vesna Pavićević, prof. književnosti u Gimnaziji Niko Rolović, a uvodničarka u program je Mila Čordašević, urednica književnog segmenta Festivala.

Mihajlo Pantić je rođen u Beogradu, gdje je završio osnovno  i gimnazijsko školovanje, a potom na Filološkom fakultetu diplomirao i doktorirao književne nauke na temi Modernističko pripovjedanje. Na istom fakultetu predaje Istoriju srpske književnosti i Kreativno pisanje, a dugi niz godina bavi se  uredničkim, priređivačkim i scenarističkim radom.

U književnosti je debitovao početkom 80-ih godina prošlog vijeka, da bi do danas publikovao šezdeset knjiga različite žanrovske forme: trinaest knjiga priča; dvadeset šest studija, kritika, ogleda i kritičke proze; priredio je deset  antologija i jedanaest  zbornika kratke priče. U njegovom zavidnom stvaralačkom opusu, posebno mjesto zauzimaju zbirke priča, koje izazivaju veliko interesovanje kod čitalaca, a neke su postale i bestseleri. Pantić je u široj čitalačkoj javnosti prepoznatljiv kao pripovjedač Novog Beograda, koji mu je često inspiracija za pisanje i čiji je književni svjedok i neumorni hroničar. Vrijedi pomenuti naslove knjiga priča koje su doživjele više izdanja: Novobeogradske priče, Sedmi dan košave, Ako je to ljubav, Vonder u Berlinu, Ne mogu da se setim jedne rečenice, Ovoga puta o bolu, kao i najnoviju Hodanje po oblacima. Njegove priče su prevedene na dvadesetak jezika i uvrštene u mnoge antologije u zemlji i inostranstvu, a on je priredio, između ostalih, i kapitalnu trotomnu Antologiju srpske pripovjetke. Za svoje stvaralaštvo, Mihajlo Pantić je dobio dvadeset tri prestižne domaće i međunarodne nagrade i priznanja, među kojima su i najnovije: nagrada Veselin Lučić, koju dodjeljuje Univerzitet u Beogradu (2012), i Počasni građanin Novog Beograda(2013). Član je i aktuelni potpredsjednik srpskog PEN centra i predsjednik Skupštine Srpskog književnog društva.