Pasaži iz Bara – Autorsko veče mr Miluna Lutovca

 

Barski ljetopis - znak 152

 
 

Čast da otvori književni segment, pod sloganom Pasaži iz Bara, XXVII po redu Barskog ljetopisa, pripala je zavičajnom piscu i istaknutom posleniku kulture Bara, profesoru, publicisti i slikaru mr Milunu Lutovcu. Njegovo autorsko veče će se održati u srijedu, 16. jula, na platou ispred Dvorca kralja Nikole i počeće u 21:00h. Moderatorka programa je mr Aleksandra Vuković, asistentkinja na Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica u Podgorici. Doktorantkinja je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a prepoznatljiva je kao urednica i voditeljka TV emisija TEKSTura i Raskovnik. Kao spona između učesnika i posjetilaca biće uvodna priča Mile Čordašević, urednice književnog programa.

Milun Lutovac - 180Milun Lutovac je diplomirao na odsjeku za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U Baru je radio kao profesor u Gimnaziji Niko Rolović, a potom kao direktor Kulturnog centra Bar i umjetnički direktor Festivala Barski ljetopis. Završio je Diplomatsku akademiju Gavro Vuković u Podgorici, a 2009. godine magistrirao međunarodne odnose na Fakultetu pravnih nauka u Podgorici i od tada je angažovan kao profesor na Univerzitetu Donja Gorica. Doktorant je na Katedri za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti – nauka o književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Od prošle godine ja rukovodilac Galerije Velimir A. Leković u Baru.

Na književnom planu potpisuje se kao autor monografija: Crna Gora 2007 i Kotor-grad sa troje vrata, kao i knjiga: Na razmeđu svjetova i epohaKnjiževnik i političar Stefan Mitrov Ljubiša i Stih i slika (Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde). Pisac je dramskih tekstova: Mansardrinci, Trešnja traži tekst i radio-drame What a lovely day (za program BBC), a još nekoliko djela je u pripremi za štampu.