Performans Dilana Taja

 

19. oktobar 2011.
Budva, Moderna galerija, 20h.

 

Performans Dilana Taja
“Putovanje na kraj noći”

 

U organizaciji JU “Muzeji, galerija i biblioteka” Budva u srijedu 19. oktobra sa početkom u 20 sati biće izveden performans “Putovanje na kraj noći” Dilana Taja(Irska) u Modernoj galeriji. Solo performans Dilana Taja baziran je na dnevniku koji je pisao tokom svog putovanja Transsibirskom željeznicom od Pekinga do Moskve, prelazeći pet vremenskih zona i dva kontinenta. Koristeći video kameru uživo za projektovanje fotografija i uspomena sa puta, ovaj intimni perfomans je lična i šaljiva meditacija na temu putovanja, Kine, kapitalizma, Zapada, Evrope, Rusije, viđena kroz prizmu knjige Luja-Ferdinanda Selina “Putovanje na kraj noći“ iz 1932. godine. Scenario, režija i gluma: Dilan Taj. Obezbijeđen je titlovani prevod.

Dilan Taj je glumac i producent iz Dablina. Diplomirao je na Goldsmit koledžu u Londonu i gostovao kao glumac i sa svojim produkcijama u zemlji i inostranstvu. Posljednje nagrade su za najbolju produkciju 2009. koju dodjeljuje Nacionalni teatar u Irskoj i nagrada za Novi rad koju dodjeljuje Gejt teatar iz Londona.

/…/„Selineov opis poslijeratne Francuske može se lako primijeniti na Kinu:

“šta god da dotakneš sve je lažno, šećer, avioni, cipele, džem, fotografije, sve što čitaš, gutaš, sisaš, sve čemu se diviš, što izjaviš, poričeš, braniš, sve je sačinjeno od mitova koji se baziraju na mržnji i keženju, sve skroz lažno, do koske. Ta manija laganja, da se laže i da se vjeruje u laži zarazna je poput svraba.”

Kina je slutnja zajedničke budućnosti i to je strašno. Drago mi je da preko granice zakoračujem u prošlost. Kineske vlasti stvorile su potrošački pakao zasnovan do detalja na zapadnjačkom kapitalizmu, osim jedne ključne razlike. Kinezi su potpuno opovrgli mit o postojanju suštinske veze izmedju kapitalizma i demokratije, mit na čijem smo temelju mi na zapadu cio svoj život gradili. Kinezi su svojim munjevitim rastom pokazali da je demokratija u stvari loša za biznis.”/…/