Perjanički dom – Samostalna izložba Milanke Bajčetić

 

 
 

U utorak, 23.oktobra u Perjaničkom domu na Kruševcu sa početkom u 20 časova biće otvorena samostalna izložba Milanke Bajčetić.

Organizatori izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za kulturu Danilovgrad. Milanka Bajčetić rođena je u Podgorici 1961. godine. Po obrazovanju je turistički vodič. Slikarstvo je učila kod akademskih slikara Dobroslava Mrdaka i Tinde Bulatović. Član je Udruženja “Slikarski uranak”. Uradila je dizajn za nekoliko knjiga. Osnivač je NVO “Likovni etnos Crne Gore”. Samostalno je izlagala u Podgorici, Pljevljima, Kotoru, Danilovgradu, Herceg Novom, Kolašinu. Učestvovala je na Međunarodnom bijenalu minijature u Nikšiću, galerija “Nikola I”, 2005. godine kao i na kolektivnim izložbama UILUCG-a i “Slikarskog uranka”.

U katalogu koji prati izložbu istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov je, između ostalog, zapisao: “U poređenju sa prethodnim slikarskim ostvarenjima, Milanka Bajčetić u “Perjaničkom domu” demonstrira očigledan razlaz sa isključivo figuralnim i tendenciju ka čistom apstraktnom izrazu – svakako hrabar i promišljen čin, uglavnom netipičan za prostor njenog umjetničkog formiranja u kome figuracija predstavlja svetu dominantu. U okviru realizacije ideja proizašlih iz najiskrenije intime, umjetnica planira koncept u kome vizuelni sadržaj – uljane slike na galerijskim zidovima – prati narativna potka u vidu autorskih poetskih tekstova postavljenih na podnim nivoima. Ovim, naizgled, jednostavnim ali i krajnje rafiniranim gestom izbjegnuta je zamka prezentacije na samim slikama jeftine naracije i patetične alegorije na koje nijesu imuni ni akademski potkovani domicilni stvaraoci.” Izložba će trajati narednih deset dana.

 

VIŠE INFORMACIJA O STVARALAŠTVU MILANKE BAJČETIĆ
MOŽETE SAZNATI AKO KLIKNETE NA LINK