Petrovac – Promocija romana za đecu „Čudesni svijet puha Đorđa“

 

Crvena komuna - 5

 
 

U subotu 23.aprila 2016. godine, u 18:30h, u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu biće održana promocija romana za djecu „Čudesni svijet puha Đorđa“ autora Žarka Vučinića.

Na promociji knjige govoriće publicista Borislav Jovanović, glavni urednik izdavačke kuće Gligorije Dijak, Sonja Živaljević i autor knjige, Žarko Vučinić. Ovaj događaj će upotpuniti i izložba ilustracija iz knjige, Ivane Vujošević. Moderator će biti Miroslav Karović, diplomirani filolog.

Izdavačka kuća Gligorije Dijak objavila je prvu knjigu Žarka Vučinića „Čudesni svijet puha Đorđa“, savremenu dječiju avanturističku priču koja nam na jedinstven način opisuje značaj prirode, njegovanje prijateljstva i moć ljubavi.
Autor nas kroz splet zanimljivih događaja u kojima učestvuju šumske životinje koje su manje poznate i korišćene u dječijoj literaturi, mitska bića, biljke i sam čovjek sa svojim manama i vrlinama, uvodi u tajanstveni svijet Prošćenskih planina, zaboravljenog kraja na desnoj obali rijeke Tare – „suze Evrope“.
Dinamičan, maštovit, nepredvidiv i prepun suptilnih poruka o važnosti suživota svih živih bića pod kapom nebeskom, ovaj ekološko epsko-fantastični roman podjednako je zanimljiv i starijem čitalaštvu uz pronicljiv humor koji ovom djelu daje dodatnu draž.
Posebnost knjige je i upečatljiva veza junaka, dva malena puha sa drvećem, najimpozantnijom prirodnom kreacijom, kao i ljubav autora prema mjestima koje su opisana u ovoj priči, što joj daje autentičnost i istovremeno iskrenost u kontaktu sa čitaocima.

Raskošne ilustracije Ivane Vujošević, apsolventa na specijalističkim studijama na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju vizuelno su sjajno ukomponovane u ovo originalno djelo. Zato i ne bi bilo iznenađenje da puh Đorđe i njegova družina postanu omiljeni junaci budućih čitalaca koji će na bajkovit način doživjeti prirodu, njene zakonitosti i ljepotu.

 

Biografija – Žarko Vučinić
Žarko Vučinić je rođen 1972 godine u Beogradu, gdje je i završio Šumarski fakultet. U studentskim danima bavio se ekološkim temama kao novinar na Trećem kanalu RTS.
Od 2000 živi i radi u Crnoj Gori. U periodu od 2000 do 2005. godine bio je savjetnik za međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i portparol (od 2002 -2005). Nakon toga, (od 2005 do 2009. godine) rukovodio je kancelarijom slovenačke konsultanske firme „Oikos, održivi razvoj“ u Crnoj Gori. Radio je na brojnim međunarodnim projektima iz oblasti zaštite životne sredine (UNDP),
šumarstva (Lux-Development, SNV, Svjetska Banka, REC, EU), zaštite divljači (Norveška šumarska grupa), komunikacija i odnosa s javnošću (Evropska Agencija za rekonstrukciju, Delegacija EU u Crnoj Gori), održivog turizma (Lux-Development, Norveška šumarska grupa) i poljoprivrede. Napisao je preko 20 scenarija za kratke tematske filmove iz pomenutih oblasti. Objavio je brojne radove iz oblasti šumarstva i upravljanja s divljači u stručnim časopisima u Crnoj Gori i Sloveniji. Koordinirao je i kreirao predstavljanje crnogorskog sektora šumarstva i poljoprivrede na Svjetskim i Evropskim konferencijama.
Od 2014. godine izvršni je direktor nevladine organizacije „UROŠ – Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva“ (www.urosngo.org). Radi na promociji kanjona rijeke Tare i okolnih planina (edukacija mladih, stručna predavanja magistrantima i doktorantima sa Fakulteta za zaštitu životne sredine i prirodnih resursa Albert Ludwigs Univerziteta iz Frajburga). Upravo je i njegova prva dječija knjiga „Čudesni svijet puha Đorđa“ koju je
napisao 2015. godine svojevrsna promocija Potarja, legendi ovog kraja i vraćanja čovjeka prirodi.
Oženjen je i otac dvoje djece.

 

RECENZIJA
(Žarko Vučinić: „Čudesni svijet puha Đorđa”, 2015.)

Prva knjiga Žarka Vučinića (1972.) „Čudesni svijet puha Đorđa” je savremena dječija avanturistička priča koja na originalan način približava našim najmilijima značaj prirode, prijateljstva i ljubavi u bezdušnoj eri tehnologije i uništavanja životne sredine. Autor nas kroz splet zanimljivih događaja u kojima učestvuju šumske životinje koje su manje poznate i korišćene u dječijoj literaturi, mitska bića, biljke i sam čovjek sa svojim manama i vrlinama uvodi u tajanstveni svijet jednog zaboravljenog kraja na obalama najpoznatije crnogorske rijeke Tare, simbola čistote i nepokorenosti.
Dinamičan, maštovit, nepredvidiv i prepun suptilnih poruka o važnosti suživota svih živih bića pod kapom nebeskom, ovaj epsko-fantastični roman podjednako je zanimljiv i starijem čitalaštvu uz pronicljiv humor koji ovom djelu daje dodatnu draž. Posebnost knjige je i upečatljiva veza junaka, dva malena puha – jednog koji se borio za spas pojedinca i drugog – “savremenog” puha koji se bori za spas svih nas, sa drvećem, najimpozantnijom prirodnom kreacijom.
Nedvosmisleno se može uočiti ljubav autora prema mjestima koje su opisana u ovoj priči, što joj daje autentičnost i istovremeno iskrenost u kontaktu sa čitaocima.
„Čudesni svijet puha Đorđa” je knjiga u koju su utkane dragocjene poruke mladima o iskonskim vrijednostima u složenom i šarenom kaleidoskopu svega što nas okružuje.

Sonja Živaljević